A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Az Irodalom Éjszakája

2018. február 28., 11:01

Két év siker után a különleges kulturális happening, az Irodalom Éjszakája Budapest belvárosának szívébe, a VI. kerületbe költözik. Az idei Éjszakának 21 a szerencseszáma. Március 21-én, a tavasz első napján és a szerelem jegyében 21 kortárs világirodalmi szerző regényeiből, novelláiból olvas fel 21 radnótis és a Radnótihoz közel álló színész, mindezt a VI. kerület 21 szokatlan és különleges helyszínén. 

Az rendezvény 2006-ban indult Prágából, és 2016-ban ért el Budapestre. A szervezők célja, hogy a hazai közönség egy éjszaka leforgása alatt bepillantást nyerjen meghatározó európai és Európán kívüli, többnyire mai, fiatal szerzők szövegeibe, és ezáltal kedvet kapjon a kortárs irodalom, és ezen keresztül más kultúrák alaposabb megismeréséhez.

Az Irodalom Éjszakáján a 10-15 perces felolvasások este 7 órakor kezdődnek, félóránként megismétlődnek, az utolsó kör pedig este fél 11-kor indul. Minden helyszínen egy-egy színész olvas fel részletet egy adott műből, összesen 8 alkalommal – többek között olyan nevek, mint: Alföldi Róbert, Balsai Móni, Bálint András, Gyabronka József, László Zsolt, Szikszai Rémusz, Tóth Ildikó. Olyan izgalmas és sok esetben a nagyközönség számára nem látogatható helyszínek között tarthatnak világirodalmi sétát azok, akik részt vesznek az eseményen, mint a Prezi, a Terézvárosi Templom Plébániája vagy az Art Pool. Az rendezvény egy koncerttel zárul: László Attila vezetésével a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói és már végzett zenészek tartanak egy remek jam sessiont az Ankertben.

Az Irodalom Éjszakájára a belépés ingyenes és előzetes regisztrációt nem igényel. Minden érdeklődő maga állíthatja össze a saját útvonalát, programját, annak függvényében, hogy a felolvasásokat milyen sorrendben szeretné meghallgatni az este folyamán. Az egyes helyszínek eltérő befogadóképességgel rendelkeznek.

A részletes program, az írók és színészek listája az Irodalom Éjszakája oldalán elérhető: irodalomejszakaja.hu. A helyszíneket március 10-től teszik közzé.

Időpont: március 21., szerda, 19:00-23:00

21 helyszín: Budapest szívében, a VI. kerületben