A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Az italo disco valódi arca

2018. május 10., 10:31

A zenei műfajok térképe tele van izgalmas, egzotikus, ám a széles közönség számára ismeretlen területekkel. Egy ilyen „fehér folt” az italo disco is, melynek bűvöletes világát tárja fel Pietro Anton Italo Disco Legacy (Az italo disco öröksége) című filmje. A hiánypótló zenei doku Budapesten egyetlen alkalommal lesz látható moziban, méghozzá május 18-án a Toldiban, a Budoku szervezésében, amit a Super Italo brigád bulija követ, válogatott hazai dj-k mellett egy különleges olasz fellépővel.

A modern könnyűzene egyik legérdekesebb képződménye az italo disco, mely nevével ellentétben nem szigorúan vett diszkó és nem is feltétlenül olasz. Az viszont tény, hogy Olaszország a szülőhazája, ott alakult ki a nyolcvanas évek elején az angolszász new wave/szintipop, a kora(bel)i elektronikus tánczenei hangzások és az érzelmes olasz dallamhagyományok sajátos elegyeként. Az italo rövid időn belül meghódította Európát – Magyarországon is roppant népszerűnek számított –, miközben átszivárgott Amerikába, ahol fontos láncszemet jelentett a house és techno kifejlődésében. Az italo divatja a kilencvenes évekre lecsengett ugyan, de a kultusza világszerte tovább élt, az utóbbi években pedig kifejezetten menőnek számít. Egyedülálló, sokszínű, ugyanakkor kevéssé (el)ismert, méltatlanul mellőzött, ellentmondásos megítélésű irányzat, már csak ezért is érdemes felfedezni – ebben segít az olasz születésű, Berlinben élő Pietro Anton lebilincselően informatív, stílusosan fényképezett filmje. Az Italo Disco Legacy megszólaltatja a műfaj korabeli kulcsfiguráit és mai elkötelezettjeit, köztük olyan neves dj-ket, mint DJ Hell vagy The Hacker, ezáltal nemcsak az italo disco különös történetét veszi végig, de bemutatja jelen idejű vonatkozásait is.

Az archív bejátszásokkal, klip- és tévéfelvétel-részletekkel tűzdelt film remekül összefog mindent, amit az italo discóról tudni érdemes, így tökéletes kalauz mindazoknak, akik most ismerkednek a műfajjal, az elhangzó sztorik, anekdoták révén ugyanakkor az italo-fanatikusok számára is kihagyhatatlan.

Az Italo Disco Legacy világpremierjét a berlini Berghain klubban tartották idén januárban, számos világváros (Amszterdam, Brüsszel, Helsinki, London, Milánó) után május 18-án Budapesten is látható lesz a film, egyetlen alkalommal, a Toldi Moziban. Külön öröm, hogy a vetítésen jelen lesz a rendező, így a film után lehetőség nyílik rövid közönségtalálkozóra is.

Az Italo Disco Legacy bemutatója utáni partin a film címének megfelelően az italo disco öröksége kerül terítékre, a műfaj nyolcvanas évekbeli klasszikus korszakának legjava mellett a mostani irányok felé is elkalandoznak az est fellépői. Sandro Codazzi egyenesen az italo disco szülővárosából, Milánóból érkezik élő műsorral, mely ellenállhatatlanul ötvözi az italo-hagyományokat a jelenleg csúcsra járó synthwave irányzat stílusjegyeivel. Az egyik legsokoldalúbb, legelismertebb hazai dj, Crimson egy csak erre az alkalomra válogatott space italo szettel készül, a szinti- és lemezgyűjtő Galactic Jackson ismét szabad utat enged ragadós italo-imádatának, a fel- és levezetésről pedig Budapest egyetlen italo disco bulisorozatának házigazdái, d’Endre és Hifi Nyuszi gondoskodnak.

FILMVETÍTÉS INFÓK

Italo Disco Legacy
német dokumentumfilm; eredeti (angol, olasz) nyelven, magyar felirattal

  1. Pietro Anton
    2017, 79 perc

Helyszín: Toldi Mozi nagyterem

Kezdés: 21.00

Teaser:

Jegyvásárlás.

PARTY INFÓK

Codazzi (IT) – live set

Crimson – special italo set

Galactic Jackson

d’Endre + Hifi Nyuszi (Super Italo)

Helyszín: Toldi Klub

Kezdés: 23.00

Belépő a party-ra: 1400 Ft (csak a helyszínen)

Facebook esemény.