A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Baby Grande – a Church együttes alapítótagjainak 1975-1977 közti felvételei

2018. november 25., 23:53

A 40 éves jubileumát ünneplő brit Bauhaus most kiadott 1979-es első stúdiófelvétele után jöjjön egy másik hetvenes évekből előkerült demó az 1980-ban alakult The Church ausztrál gitárpop zenekar két alapító – és még ma is együtt zenélő – tagjának, a frontember Steve Kilbey-nek és Peter Koppes szólógitárosnak a korábbi formációjától, az 1975-1977 közt Canberrában működő Baby Grande glam-rock/proto-punk együttestől.

A dalszerző Kilbey elmondása szerint a Baby Grande három meghatározó zenei hatását a brit színtérről David Bowie, a T. Rex és a Roxy Music jelentette, ahogy ugyanez a szentháromság a fentebb említett gothic rock úttörő Bauhausnál is megvolt (Peter Murphyék az első két példaképük egy-egy dalából nagy sikerű feldolgozásokat készítettek, a harmadiknak a stílusában pedig az első demójukon és első kislemezükön egyaránt szereplő Boys című szerzeményüket mintázták).

Steve Kilbey és Peter Koppes (az előbbi énekesként, az utóbbi dobosként) már 1973-ban is együtt zenéltek egy Precious Little nevű rockzenekarban, és annak romjain alapították 1974-1975 fordulóján Dave Scotland gitárossal és Joe Lee basszistával Baby Grande nevű új formációjukat, melyben Koppes eleinte még dobolt, majd hamarosan szólógitárra váltott (ekkor Ken Wylie dobossal egy időre kvintetté bővültek). Felléptek párszor az AC/DC előtt is, demókat is készítettek, de a koncertlehetőségeik fogytával Koppes kilépett – a helyére ekkor már nem érkezett új tag, mivel Kilbey szükség esetén ritmusgitárosként hozzá tudott járulni a zenekari hangzáshoz.

Az újból kvartetté lett Baby Grande szerződést kapott az EMI kiadótól, és ekkor vették fel 1977 januárjában utolsó demójukat, ám az nem nyerte el a mamutcég tetszését, és a szerződésbontás után az együttes még annak az évnek a folyamán szét is hullott. A Baby Grande-felvételek közül annak idején semmi nem jelent meg, ám három évtizeddel később csak kiszivárgott a netre öt számuk, amiből négyet (Put You On My Wall, Pure White And Deadly, Getting Away With Murder, Mad Damn Lash) Steve Kilbey később fel is tett 2012-es Addendaone című magánkiadású gyűjteményes albumára. Most 2018-ban azonban a HoZac kiadónál végre egybegyűjtve megjelent az összes Baby Grande-stúdiófelvétel, kilenc Kilbey-szerzemény (közülük kettő eltérő verzióban is), és most itt egyben meg is hallgathatók. Peter Koppes gitárjátékát négy számban, a Put You On My Wall és a You’re So Continental mellett a Madam Lash mindkét változatában élvezhetjük, míg a Going There And Back című dalban a David Bowie/Mott The Hoople-féle All The Young Dudes slágerrefrén-címsorának felbukkanásán csodálkozhatunk.

.

1980-ban az énekelés mellett a basszusgitárt is nyakába vevő Steve Kilbey és a szólógitáros Peter Koppes megalapították The Church nevű sikerzenekarukat, a fenti fotó bal szélén látható Nick Ward dobossal, aki mellé még abban az évben felvettek egy második szólógitárost is a jobb oldalra kerülő Marty Willson-Piper személyében (ő egészen 2013-ig maradt az együttes tagja). Mutatóba itt van a Church 1981-ben az Of Skins And Heart debütalbum The Unguarded Moment című első slágerdalával. . .

. . .és a legutóbbi (sorrendben immár 25.) nagylemezével, a 2017-es Man Woman Life Death Infinity albummal:

Another Century
Submarine
For King Knife
Undersea
Before The Deluge
I Don’t Know How I Don’t Know Why
A Face In A Film
In Your Fog
Something Out There Is Wrong
Dark Waltz

.
a Church alábbi 2018-as zenekarfotóján a bal szélen Peter Koppes és Steve Kilbey, mellettük a negyedszázada csatlakozott Tim Powles dobos és a Powderfingerből 2013-ban átigazolt Ian Haug gitáros:

.
egy 2006-os budapesti The Church-interjú itt olvasható magyar nyelven:
http://est.hu/cikk/45048

Gorillaz feat. Thundercat: Cracker Island – új kislemezdal
jún. 22., 19:14
Starcrawler: She Said – klipdalok az új albumról + az énekesnő szereplése Father John Misty videójában
jún. 18., 18:31
Röyksopp – dalok az idei Profound Mysteries album II-es számú folytatásáról
jún. 15., 17:54
Billie Eilish: TV – új dal ősbemutatója élőben + a teljes akusztikus Electronic Beats-koncert
jún. 8., 5:58