A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

„Barbie akarok lenni. Ennek a kis dögnek MINDENE megvan”

Jankovics Márton
2014. november 20., 16:28

Barbie már több mint ötven éve testesíti meg legtitkosabb vágyainkat. Linor Goralik könyve most aprólékosan bemutatja minden kislány kedvenc fröccsöntött szőkenőjének történetét és társadalmi hatásait. Mindezt ráadásul nem Amerikából, hanem Oroszországból nézve.

A szerzőnő rögtön az elején leszögezi: „Barbie dolgai nem jók, nem rosszak, hanem bonyolultak”. A könyv nagy erőssége tényleg az árnyaltság, hiszen ugyanúgy elkerüli a nosztalgikus mítoszépítés, mint az egyoldalúan ledorongoló kultúrkritika csapdáját.

Vajon hogyan született meg a híres játékbaba az 50-es évek végén, miként kötött érdekházasságot, majd miért vált hirtelen közellenséggé? Most minden kérdésünkre választ kapunk, és még azt is megtudhatjuk, hogy milyen Barbie szexuális irányultsága, illetve hogyan alakult karrierje a kortárs képzőművészetben.

Goralik könyve tehát mindenkinek ajánlott, akit kicsit is érdekel, hogy miként sűrűsödik fogyasztói kultúránk majd minden vonása egy műanyag babában. Ha volt kedvenc Barbienk, akkor azért, ha pedig soha ki nem állhattuk letörölhetetlen mosolyát, és tökéletes életét, akkor meg azért.

Barbie mindig is híres volt hatásos belépőjéről, így természetesen még a könyvbemutatója sem hétköznapi. A különleges eseményre december 11-dikén, a WERK Akadémia Salétrom utcai bázisán kerül majd sor, ahol nem pusztán tudósok és művészek beszélgetnek majd Réz András vezetésével a Barbie-jelenségről, hanem Barbie még komplett „divatbemutatót” is prezentál nekünk. A tömeggyártott babákat ezúttal Magyarország meghatározó divattervezői öltöztetik (Nanushka, Tamara Barnoff, Lang Szonja, Molnár Márk stb.), valamint az Akadémia stylist és enteriőrstylist növendékei is közreműködnek a kiállításban.

Szerző: Jankovics Márton
Címkék: