A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A folktündér Basia Bulat poplemeze – a My Morning Jacket frontemberével

2016. január 11., 2:56

A 2015 legjobb albumai listákra is felkerült amerikai My Morning Jacket szakállas gitáros-énekese, Jim James készítette zenekarával a legelsőt a jótékonysági Eagles Of Death Metal-feldolgozások sorában, de az előző egy évben Roger Waters kísérőjeként, a sztárparádés David Lynch-gálaesten vagy a Bob Dylan-projektező The New Basement Tapes szupergruppban is láthattuk-hallhattuk. Mindeközben még arra is jutott ideje, hogy a kanadai folktündérrel, az Arcade Fire-körbe tartozó Basia Bulat multiinstrumentalista-dalszerző-énekesnővel is felvegyen egy poplemezt!

Az 1984-es torontói születésű, félig lengyel származású Basia több tucatnyi hangszeren játszik, a zenetanárnő édesanyja által tanított zongorától és gitártól az iskolai zenekarokban használt nagybőgőn és szaxofonon át az előadóként védjegyévé lett autoharpig és egyéb különleges citera- meg cimbalomtípusokig. A régi zenéken felnőve a folk világában elmélyülő szőke dalszerző-énekesnő egy 20 évesen felvett címnélküli magánkiadású EP után három nagylemezt (Oh, My Darling – 2007, Heart Of My Own – 2010, Tall Tall Shadow – 2013) készített az első Arcade Fire-album dobos-producerével, Howard Bilermannal és az Arcade Fire-basszista Tim Kingsburyvel (cserébe tavaly ez utóbbinak a Sam Patch projektjébe is beszállt az Arcade Fire-dobos Jeremy Gara mellé basszusgitározni). Eddig mindhárom nagylemezét jelölték a legjobb kanadai albumnak járó Polaris Music Prize-ra, a legutóbbit adult alternative kategóriában még Juno-díjra is (az „a kanadai Grammy”), de a negyedik anyagán már ki akart lépni a folk skatulyából – a váltáshoz új dalai produceréül az alábbi kép jobb szélén látható My Morning Jacket-frontember Jim Jamest kérte fel, akivel fesztiválfellépéseken és egy 2013-as közös miniturné során barátkozott össze.

basiabulat-jim

Basia Bulat 2014 júliusában a mamája kocsijával levezetett ezer kilométert Kanadából Kentuckyba, és ott a louisville-i La La Land stúdióban kezdtek dolgozni Jimmel a lemezfelvételeken, melyeket a következő egy év során még két további etappal fejeztek be. Bár a folk tradíciók mellett egyformán rajongói a country, gospel és soul vonalnak is, nem akartak retrózni: a multiinstrumentalista-énekesnő demóként hozott lassú akusztikus szerzeményeiből (melyet egy fájdalmas szakítás ihletett) egy elektromos hangszerelésű, felszabadult, csillogó poplemezt csináltak.

basiabulat13a

Tűzijáték, szívfájdalom és egy diszkógömb” – summázza három szóval az új albumot az énekesnő, aki szerint „a popdalok elbírják a nagy kinyilatkoztatásokat és nagy érzéseket. Nem feltétlenül kell mindenben annyira aprólékosnak lenni, úgyis érti mindenki.” Jim James a produceri munka mellett gitáron, basszuson, szintetizátorokon és szaxofonon is közreműködött, sőt hozta néhány helyi zenészhaverját is. Elmondása szerint könnyekig meghatotta őket, ahogy Basia kieresztette a hangját a stúdióban: „lenyűgöző élmény volt látni, ahogy óriási erővel kitör a kagylóhéjából.”

Basia az eddigi két beharagozó szám, az októberben bemutatott Infamous és a most hétvégén közzétett Fool után február 12-én adja ki Good Advice címre keresztelt új lemezét (aztán tíz nappal később már a New York-i Carnegie Hallban játszhatja dalait Philip Glass meghívására a Tibet House idei jótékonysági estjén, olyanok mellett, mint a visszatérő vendég Iggy Pop vagy a soul-funk díva Sharon Jones).

philipglass-tibet16

.
Basia Bulat folküdvöske múltjának szemléltetésére álljon itt egy 2013-as rádiófellépés videója, ahol mindhárom szerzeményében egy-egy különleges hangszer szól: a Wiresben autoharp, 3.00-tól a City With No Riversben dél-amerikai charango, 5.40-től a csúcsdalának számító The Shore-ban pedig egy kis rezgő kalapáccsal cimbalomszerűen megszólaltatott citeraféle instrumentum, a kereken száz éve kifejlesztett Osborn Pianoette.

egy híres nyolcvanas évekbeli pop-rock sláger, a Bruce Springsteen-féle Glory Days feldolgozása pianoette-en:

.
a harmadik nagylemez legslágeresebb száma, a popfordulat előjelének tekinthető Tall Tall Shadow szintén 2013-ból:

.
ez pedig már az új Good Advice album két beharangozó kislemezdala, a friss Fool és az októberben közzétett Infamous:

az új lemez beharangozó videója:

.
az album borítója és számsorrendje:

Basia Bulat : Good Advice (2016)

1 La La Lie
2 Long Goodbye
3 Let Me In
4 In The Name Of
5 Time
6 Good Advice
7 Infamous
8 Fool
9 The Garden
10 Someday Soon

basiabulat-goodadvice

(a cikkhez nyújtott segítségéért külön köszönet Kovács Kálmánnak)

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39