A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

„Baszott jó, lekereshetetlen véletlenfilmesek” – jön az Első Magyar Klipszemle

2015. szeptember 14., 17:14

Napokon belül jön az Első Magyar Klipszemle, mely az elmúlt évek hazai terméséből szemezgetve törlesztené a mindenkori magyar popszakma adósságát. A budapesti Toldi mozit két napra elfoglaló, zeneipari majálissal egybekötött klipfuttatásra közel 900 videóval neveztek, melyek közül a legjobbakat egy kulturális újságírókból, zenei-és filmes szakemberekből álló zsűri bírálja majd el.

cfcd2ee

„A klip leggyakrabban még ma sem több, mint eszköz arra, hogy egy dal megtalálja a közönségét” – állítja az Első Magyar Klipszemle szervezői csapatát erősítői Vida Vera, aki szerint az elmúlt évek tendenciái alapján a hazai videotermelés is elszakadni látszik az ezredfordulós MTV fájdalmas szellemétől. „A rendszerváltás előttig klipek legfeljebb a Kívánságkosárba készültek, a későbbi, Z+ fémjelezte sodor pedig egyértelműen a tengeren túli tartalmak minél élethűbb és közérthetőbb koppintásáról szólt és szól mind a mai napig” – mondja Vida ugyanakkor hozzátéve, az alternatív közegen túl ma már akár a Viva Cometen is belefuthatott az ember egy-egy merészebb, koncepciózusabb versenyzőbe. „Talán épp most lett égető szükség egy ilyen szemlére.”

klipklip

A Klipszemlére gyakorlatilag bárki nevezhetett az elmúlt öt évben készült zenés videójával és – a szervezők minden várakozását felülmúlva – ez így is történt. Vidáék két nap alatt 871 alkotást dolgoztak fel, mely során kiderült, egységes felhozatalt összegereblyézni jószerivel lehetetlen. „A szempontrendszerünk gyakorlatilag menet közben is alakult: nem akartuk, hogy a mezőny leginkább a Bánkitó fesztivál lineupjára hajazzon még akkor sem, ha szakmai szempontból többnyire azon zenész közeg termeli ki a legizgalmasabb videókat” – ecseteli Vida elárulva, a szelektálás során a legkomolyabb mankót továbbra is az olyan versenykategóriák jelentették, mint például a legjobb rendezés, a legjobb trash, a legjobb styling, a legjobb vágás vagy akár a legjobb zene.

„A bejutottak tizede lesz teljesen ismeretlen és egy másik tizedet kap majd a közönség a zenetévék legjobb felétől. Jelentős részét adja a programnak a Horváth Viktor és Veszéjes Áron képviselte látásmód, valamint a Színműn az elmúlt években végzettek, akiket főként a Kodály Method vagy a VAN film bűvköréből ismerhetünk és persze adott a MOME-slepp is. A trash-kategóriánknak hála, pedig tele leszünk egészen szürreális, baszott jó, lekereshetetlen véletlenfilmesekkel.”

vidavida

Vida Vera és a hozzáadott arc

Az első ízben egyelőre erősen nonprofit, puszta jószándékkal és társadalmi munkával életre hívott és összekalapált, szeptember 17-18-án zajló Klipszemlén összesen 160 klipet vetítenek majd le és zsűriztetnek, a nyertesek pedig a trófeák mellé különféle szakmai támogatásokat, gyártási segítséget vagy épp stúdióidőt kaphatnak.