A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

BBC Sound Of 2017 – lista a következő év 15 lehetséges popzenei befutójáról

2016. november 28., 8:15

Épp most történt meg 15. alkalommal, hogy a BBC egy sor brit zeneipari szakember és véleményformáló médiaszemélyiség bevonásával összeállított egy 15-ös jelöltlistát a jövő év legesélyesebb könnyűzenei befutóiról. A korábbi esztendőkben olyanok nyertek, mint 50 Cent, a Keane, a Bravery, Corinne Bailey Rae, Mika, Adele, Little Boots, Ellie Goulding, Jessie J, Michael Kiwanuka, a Haim és Sam Smith, majd a Sound Of 2015 első helyezettje a Years & Years trió, a Sound Of 2016 győztese pedig a multiinstrumentalista-dalszerző-énekes Jack Garratt lett. A Sound Of 2017 első öt helyezettjét – és élükön a hangzatos cím nyertesét – csak az új év első hetében hirdetik majd ki, de addig is ismerkedjünk a jelöltekkel!

A minden korábbinál több, összesen 170 brit szakértő (újságíró, blogger, rádiós és tévés szerkesztő stb.) közreműködésével szelektált idei jelöltlistán – pont ahogy tavaly is – két amerikai kivételével mindenki a Brit-szigetekről érkezett (a két szóban forgó amerikai: a Pharrell-védenc Maggie Rogers és az első albumuk előtt álló versenyzők közt komoly diszkográfiájával kakukktojásnak számító 30 éves hiphop-soul-funk dobos-énekes-rapper Anderson. Paak, aki május 30-án a Budapest Sportarénában is fellép a Bruno Mars-koncert előzenekari posztján). Ahogy sajnos megszokhattuk, a sok szólóelőadó mellett ezúttal is kevés zenekar kapott teret (pontosan kettő: a posztpunkos manchesteri Cabbage és egy The Amazons nevű nem túl izgalmas readingi együttes), és alig akad rockos húzású produkció a rapperek (AJ Tracey, Dave) és rapperlányok (Nadia Rose, Stefflon Don) meg soul/R&B előadók (Jorja Smith, Ray BLK) mellett. Mindenképp érdekes színfolt a 17 éves Declan McKenna szellemes és fülbemászó indie popja, az életkorspektrum másik végén 31 évével a lista legidősebb versenyzőjének számító Rag’n’Bone Man (polgári nevén: Rory Graham) és a szintén blues-soul hangú Tom Grennan (aki egy idei tánczenei Chase & Status-kollaborációval hívta fel magára figyelmet, de saját produkciója akusztikus gitáros dominanciájú), továbbá a 21 éves szintis-gitáros-énekesnő Amber Bain (művésznevén: The Japanese House) és a jóval kommerszebb elektronikára építő 18 éves RAYE (akinek már Nas-, Stormzy- és Charli XCX-kollaborációk is vannak a rezüméjében).

a BBC Sound Of 2017 jelöltjei névsor szerint:

bbcsound2017-15

a BBC rövid összefoglalója az idei 15-ös listához:

.
egy-egy 2016-os szám mind a 15 jelölttől:

AJ Tracey: Buster Cannon

Anderson .Paak: Come Down

Cabbage: Kevin

Dave: Wanna Know

Declan McKenna: Isombard

Jorja Smith: Where Did I Go?

Maggie Rogers: Dog Years

Nadia Rose: Skwod

Rag’n’Bone Man: Human

Ray BLK: Chill Out 

RAYE: Shhh

Stefflon Don: Real Ting

The Amazons: Stay With Me

The Japanese House: Face Like Thunder

Tom Grennan: Something In The Water

.
ráadásként itt van Tom Grennan idei All Goes Wrong című kollaborációja a Chase & Status drum’n’bass párossal:

.
FRISSÍTÉS: 2017 januárjának első hetében kihirdették az öt dobogós helyezett nevét, és az első helyre a 22 éves londoni soul/R&B-énekesnő Ray BLK (polgári nevén: Rita Ekwere) került, mögötte pedig a BRIT Awards Critic’s Choice-nyertes Rag’n’Bone Man (Rory Graham), a popcsaj RAYE (Rachel Keen), a 19 éves walsalli soul/R&B énekesnő Jorja Smith és a 23 éves londoni rapperlány Nadia Rose a sorrend!

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39