A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Beak>: When We Fall II – klip a Portishead főnökének az Ex Machina rendezőjétől és színésznőjével

2018. október 5., 8:42

A regényíróból (A part) forgatókönyvíróvá (28 nappal később, Napfény) és filmproducerré (Ne engedj el!, Dredd), majd rendezővé lett brit Alex Garland az Ex Machina és Annihilation (Expedíció) című sci-fi filmjeinek zenéjét a Ben Salisburyvel és a Portishead ütőhangszeres-DJ-producer vezérével, Geoff Barrow-val komponáltatta – és cserébe videoklipet is készített Barrow másik zenekarának, a BEAK> pszichedelikus posztrock/krautrock triónak a When We Fall című számához, előbb a 2015-ös eredetijéhez, majd most az új >>> albumra került hosszú verzióhoz is.

A fenti csoportképen – a rendező Alex Garland és a filmzeneszerzőtárs Ben Salisbury mellett – jobb oldalt látható Geoff Barrow a When We Fall című psych-folk szerzemény 3 perc 50 másodperc hosszú eredetijét nem is a BEAK>, hanem annak alterego-formációja, a <KAEB neve alatt adta ki a 2015-ös BEAK> <KAEB EP-n (a dobos-producer Barrow és a szemüveges basszusgitáros-énekes Billy Fuller ekkor még Matt Williams billentyűssel játszottak együtt, akinek helyére a következő évben a londoni elektronikus zenész Will Young került). Az eredeti klip a 2015-ös felvételhez készült, de amikor a dal idén a harmadik BEAK>-albumra is átkerült öt és fél perces új változatban, akkor ahhoz Garland egy bővített új klipverziót is igazított – a szám krautrockos második felében a mozgóképanyag megfordításával (a Pitchfork zenei oldal tegnap az új videó bemutatásakor érdekes módon mindezt elfelejtette megemlíteni, pedig már az eredeti klip premierjét is saját YouTube-csatornájukon tartották három éve).

Alex Garland a tengerparti videót az Ex Machina stábjából Rob Hardy operatőrrel, Erline O’Donovan vágóval és a film egyik androidlány-szereplőjével, a balett-táncosnő múltú japán-brit Sonoya Mizuno színésznővel készítette, akit aztán a Chemical Brothers és Beck közös Wide Open klipjében is láthattunk, és az Annihilation (magyarul: Expedíció) című következő Garland-filmben is szerepet kapott.

A BEAK> hangzását sajátos direktség jellemzi. Nem lo-fi, de nincs túlgondolva. Ha valami olyasmit rögzítenek, ami túl kényelmes számukra, akkor azt elvetik” – mondja Alex Garland rendező. „Rob Hardy, Sonoya Mizuno, Erline O’Donovan és én megpróbáltuk az ő esztétikai feltételeikhez igazodva elkészíteni a When We Fall videóját: egyetlen délután alatt forgattuk le egy régi Nikon SLR fényképezőgép keresőjéhez tartott iPhone-nal, és utána annyira ösztönösen vágtuk meg, amennyire csak lehetséges volt.”

a BEAK>-klip When We Fall II címen közzétett új változata. . .

. . . és a 2015-ös eredetije a dal rövidebb <KAEB-verziójához:

When We Fall élőben egy szintén 2015-ös Beak>-koncerten:

As we stand in line
In the pouring rain
When amaze settles down on us all
With the sound of the children we’ve left behind
Makes us choke on our fear more
With the smoke becomes faded and all we can see
Is the flames of the fading fall
We return to the naked, won’t we plead
With our bed still never warm

When we fall… to the sea
And we will be ashore
For what we believe
Can we turn to us all?

To the will of a master’s what we strive
Filled with hate that feeds before
With the thoughts of our minds we’ve left behind
Is enough to take for us all

.
When We Fall című BEAK>-dalhoz leginkább hasonlító Portishead-szám, a 2008-as The Rip című felvétel a Third albumról:

Morrissey: Rebels Without Applause – a Bonfire Of Teenagers albumról, Red Hot Chili Peppers-zenészekkel
nov. 26., 6:30
Romy & Fred again..: Strong – a szólópályára tért The xx-frontlány újabb dala a DJ-producerrel
nov. 15., 6:08
Fever Ray: Carbon Dioxide – újabb dal az öt év után érkező új Radical Romantics albumról
nov. 10., 17:23
dEUS: Must Have Been New – a tíz év után érkező új How To Replace It albumról
nov. 9., 8:13