A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Kiadatlan Beck-ritkaságok 1992/1993 tájáról – meg egy 2011-es hollywoodi filmből

2017. február 26., 13:30

A Beck-rajongók a 2014 elején megjelent melankolikus Morning Phase album mellé még ugyanarra az évre reméltek a dalszerző-gitáros-énekestől egy energikusabb poplemezt is, de az azóta is csúszik: a 2015-ös Dreams slágerszám, majd a 2016 szeptemberi Wow klip és Up All Night videojáték-betétdal után októberre bejelentett, novemberre átütemezett, s végül 2017-re átvándorló új stúdióalbum Greg Kurstin társszerző-producer legfrissebb interjúja szerint a keverés végső stádiumában tart. A várakozás alatt Beck énekhangját Nate Ruess-, Chemical Brothers-, M83- és Flume-számokban is hallhattuk, most pedig a múltból előkerült felvételeknek örülhetünk: egy 2011-es filmbetétdalnak és egy teljes 1993-as kazettának korabeli mozgóképes dokumentációval.

Beck a 2010-es évek hajnalán több filmhez is adott dalokat (Alkonyat – Napfogyatkozás, Scott Pilgrim a világ ellen, Jeff, aki otthon lakik), és köztük volt a Walt Disney stúdió egy 2011-es hollywoodi produkciója, A negyedik című sci-fi akciófilm is, melynek házibuli-jelenetében a Curfew című szám szól háttérzeneként. . .

. . . de a dal eddig sehol nem publikált teljes verzióját a rendező D. J. Caruso csak most a héten hozta nyilvánosságra . . .

.
. . . egy szintén a filmhez készült instrumentális Beck-kompozícióval együtt:

.

A rajongók az elmúlt hetekben további Beck-ritkaságoknak is örülhettek, amelyeket a dalszerző-énekes egy másik rendezőhaverja tett közzé: a korai Beck-klipeket (Loser, Pay No Mind, Beercan, Where It’s At, Jack-Ass) jegyző Steve Hanft egy 1992-ben forgatott Szuper 8-as filmet és egy 1993 decemberéből datálódó magnókazetta négysávos keverővel rögzített anyagát rakta ki YouTube-csatornájára. A szintén gitározó és éneklő filmrendező a Loser, majd Liquor Cabinet néven működő saját korabeli együttesében is együtt zenélt Beck Hansennel (Beck az 1993-as Loser kislemezének címét és egyik felhasznált filmes hangmintáját is Hanfttól kölcsönözte, aki ezután változtatta meg zenekara nevét), és a Liquor Cabinet zenészei is szerepelnek az alábbi Bogus Flow című kazettán, melyen nagyrészt közös szerzeményeik hallhatók:

1. Feel The Bunny (az azonos című Steve Hanft-rövidfilm betétdala, korábban már publikált Beck-szerzemény)
2. Bologny
3. Slimy Jazz
4. Time To Rock
5. United Whiskey Man
6. Metal Star
7. Slimy
8. Mile High (ebben a Liquor Cabinet-számban Beck valószínűleg nem szerepel)
9. Moved To The Underground
10. Razario (ebben a Liquor Cabinet-számban Beck valószínűleg nem szerepel)
11. Smear The Sauce
12. Bringin It Back

az idén előkerült Beck-ritkaságokról a legátfogóbb összeállítást készítő The Future Heart rajongói oldal szerkesztője a kazettán szereplő United Whiskey Man című dalhoz még egy videót is összevágott. . .

.
. . .a Beckkel forgatott alábbi 1992-es Szuper 8-as felvételekből, melyeket Steve Hanft rendező a múlt héten tett ki YouTube-csatornájára:

a Szuper 8-as felvételek végén a Kill The Moonlight című Steve Hanft-film forgatása látható – az 1994-re elkészült végleges moziverzióba került Beck-számok közül itt van mutatóba az 1997-ben megjelent filmzenelemezen publikált Leave Me On The Moon című dal. . .

. . . melynek születéséről Beck ekképpen mesélt egy Willie Nelsonnal közös 1997-es Farm Aid-koncerten:

a Loser 1994-es klipje Steve Hanft rendezésében:

Steve az alábbi kilencvenes évekbeli bulifotón a Jane’s Addiction-frontember Perry Farrell és Beck között látható:

Morrissey: Rebels Without Applause – a Bonfire Of Teenagers albumról, Red Hot Chili Peppers-zenészekkel
nov. 26., 6:30
Romy & Fred again..: Strong – a szólópályára tért The xx-frontlány újabb dala a DJ-producerrel
nov. 15., 6:08
Fever Ray: Carbon Dioxide – újabb dal az öt év után érkező új Radical Romantics albumról
nov. 10., 17:23
dEUS: Must Have Been New – a tíz év után érkező új How To Replace It albumról
nov. 9., 8:13