A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Belle And Sebastian: Girls In Peacetime Want To Dance – itt az új album!

2015. január 12., 7:04

A skót értelmiségi indie pop csúcszenekar Belle And Sebastian tagjai már tavaly kiadtak egy albumot, a God Help The Girl filmzenelemezt, de ott a musical fiatal színészgárdája (benne a BBC Sound Of 2015-nyertes Years & Years-frontember Olly Alexander) énekelt. A 2014-es beharangozó klipek után 2015-re végre itt egy igazi új B&S-stúdióalbum is – és már megjelenés előtt hallható!

Bár egy csaknem két évtizede működő együttes esetében a 2010-ös és 2015-ös megjelenési dátumok közt elég nagynak tűnik a távolság, az új sorlemez ugyanúgy négy és fél évvel követi a Belle and Sebastian Write About Love-ot, mint ahogy az a 2006-os The Life Pursuit albumot követte – sőt a mostani lemezközi szünetben a rajongók nemcsak a frontember Stuart Murdoch által írt és rendezett Sundance-díjnyertes God Help The Girl mozifilmnek, de még egy 2012-es Late Night Tales válogatásnak és 2013-ban egy The Third Eye Centre című ritkasággyűjteménynek is örülhettek.

belle-girls2

Az amerikai Ben H. Allen III producerrel (Gnarls Barkley, Animal Collective, Deerhunter, Bombay Bicycle Club, Kaiser Chiefs stb.) Amerikában felvett új album, a Girls In Peacetime Want To Dance címében nem véletlenül szerepel a dance szó, a hatvanas-hetvenes évekbeli zenei hagyományokra építő dalaival elhíresült Belle And Sebastian ugyanis most minden korábbinál bátrabban mer a szintetizátoros és táncos hangzásokkal kísérletezni (korábban az 1979-es new wave-nél nem ment messzebb, most már a nyolcvanas évekbe elejéig is átmerészkedik). A skót zenekarnak a beharangozó The Party Line vagy a csaknem hétperces Enter Sylivia Plath diszkója is jól áll neki, főleg hogy közben a novellisztikus dalszövegeiről ismert frontember – aki itt egy Allie nevű fiatal lány történetét veszi laza konceptalapnak – ezúttal is megtartotta érzékenységét és intelligenciáját, és persze szerzeményeinek szubverzivitását is (amint arra a halk és finom hangzásba csomagolt The Cat With The Cream dühös kormányellenes protest songja a legjobb példa). Stuart Murdoch ezzel a lemezzel minden korábbinál nyilvánvalóbbá tette, hogy Belle And Sebastian lényegében a Jarvis Cocker-féle Pulpnak a skót testvérzenekara.

A január 19-én piacra kerülő albumot teljes egészében először az amerikai NPR rádióhálózat oldalán mutatták be – az alábbi lejátszón már megjelenés előtt végighallgatható, egy héten keresztül.

01. Nobody’s Empire
02. Allie
03. The Party Line
04. The Power Of Three
05. The Cat With The Cream
06. Enter Sylvia Plath
07. The Everlasting Muse
08. Perfect Couples
09. Ever Had A Little Faith?
10. Play For Today
11. The Book Of You
12. Today (This Army’s For Peace)

FRISSÍTÉS: az album dalai a YouTube-on!

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39