A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Belle And Sebastian: Perfect Couples – briliáns nyolcperces videó

2015. július 25., 7:45

A csaknem két évtizede működő skót Belle And Sebastian együttes a tavalyi klipek (The Party Line, Nobody’s Empire) után most újabb videót tett közzé a 2015 elején megjelent Girls In Peacetime Want To Dance című kilencedik albumához: a Perfect Couples nyolcperces kisfilmje roppant szellemes, de a legviccesebb az, hogy a zeneblogok nem jöttek rá, hogy egy Oscar-díjas animációra épül, melynek nyomán már a Green Day is forgatott egy klipet.

Az 1949-es születésű lengyel multimedia-művész Zbigniew Rybczyński 1980-ban készített, majd a rendező nyugatra disszidálása után 1983-ban a legjobb animációs rövidfilm kategóriában Oscart nyert Tango című nyolcperces műben repetitív mozgások láthatók egy ablakos földszinti szobát egyre nagyobb számban elözönlő emberektől, és 1998-ban a Green Day is egy az egyben ezt a redundanciát teremtette újra Redundant című dalának klipjében. A Belle And Sebastian-féle új adaptáció – melyet a zenekarvezető-frontember Stuart Murdoch helyett a gitáros Stevie Jackson által énekelt Perfect Couples című dal hosszú verziójának élő előadásakor használnak koncert-háttérvetítésként már tavaly ősz óta – annyiban lett még briliánsabb, hogy Oscar Sansom rendező nem videotrükkel, hanem élőben és egy snittben vezényelte le a szereplők bonyolult koreográfiáját (egy apró bakizást észre is vehetünk a 6. percben a képkeret felakasztásánál).

Íme a videó, mely alatt a Perfect Couples című szám az öt és fél perces albumverzió helyett a négylemezes vinyl kiadáson hallható csaknem nyolcperces Extended Version formájában hallható:

dal élőben, egy tévéfellépésen rövid verzióban kisfilm nélkül és egy koncerten hosszú verzióban a háttérvetítéssel:

.
Zbigniew Rybczyński 1980-as Tango című kisfilmje:

a Green Day 1998-as Redundant klipje Mark Kohr rendezésében:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39