A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Benjamin Clementine nyerte az év brit albumáért járó Mercury-díjat + Alt-J-feldolgozás a Wolf Alice-től

2015. november 20., 23:34

A BBC londoni főhadiszállásának színháztermében ma este tartották a Brit-szigetek – az Egyesült Királyság és Írország – legjobb albumának járó Mercury Prize 2015-ös gáláját. A rangos díjra az elmúlt egy év terméséből 12 lemezt neveztek: az egy hónapja kihirdetett jelöltlista 12 előadója közt olyanok szerepeltek, mint Róisín Murphy, SOAK, Jamie XX, Florence + The Machine, a Slaves, a Wolf Alice vagy a tavaly Budapesten is koncertező fekete zongorista-énekes Benjamin Clementine – és a nyertes ez utóbbi lett At Least For Now című debütáló albumával.

A példaképei közt Nina Simone-t és Antonyt emlegető 26 éves ghánai származású brit dalszerző-előadó karrierjének érdekessége, hogy párizsi utcazenészkedése idején fedezték fel és ott kapott lemezszerződést is, így a most díjazott At Least For Now album Franciaországban már januárban megjelent, míg az Egyesült Királyságban csak tavasszal került forgalomba. A franciáknál Benjamin Clementine már sztárnak is számít, míg hazájában alig ismerik – ám a mai győzelme minden bizonnyal ezen is változtat majd.

benjaminclementine-mercury

A nagy hírverés mellett 20 ezer font pénzjutalommal is járó Mercury Prize-t tavaly a skót Young Fathers hiphop trió nyerte el, előtte 2013-ban James Blake, 2012-ben az Alt-J, 2011-ben pedig PJ Harvey lett a győztes (ő volt az 1992-ben indított díj történetében az egyetlen, aki két alkalommal is nyert). A korábbi győztesek közt volt a Primal Scream, a Suede, a Portishead, a Pulp, a Gomez, Roni Size, Talvin Singh, Badly Drawn Boy, Ms. Dynamite, Dizzee Rascal, a Franz Ferdinand, Antony And The Johnsons, az Arctic Monkeys, a Klaxons, az Elbow és a debütáló albumáért díjazott The XX is.

A ma esti díjkiosztó gálán Benjamin Clementine mellett az ír Róisín Murphy és a zimbabwei származású folk-soul-dzsessz dalszerző-énekesnő Eska is fellépett egy-egy dallal, a Slaves punkduó pedig a Wolf Alice dobosával kiegészülve állt színpadra.

a friss Mercury Prize-nyertes Benjamin Clementine-debütalbumról, az At Least For Now-ról itt a London című szám párizsi klipje:

a lemez Nemesis és Condolence című klipdalai:

a győztes album borítója:

benjaminclementine-atleast2

.
kis színes: a Wolf Alice ma délután a BBC rádió Live Lounge műsorában feldolgozott egy dalt a 2012-es nyertestől, az Alt-J együttestől, melynek az idei év elején az előzenekara is volt a Bécsig elérő európai turnén – a Matilda című Alt-J-szám így hangzik Ellie Rowsellék előadásában:

.
emlékeztetőül – a 2015-ös Mercury Prize jelöltjei ők voltak:

Aphex Twin: Syro
Wolf Alice: My Love Is Cool
Róisín Murphy: Hairless Toys
C Duncan: Architect
Eska: Eska
Florence + The Machine: How Big, How Blue, How Beautiful
Ghostpoet: Shedding Skin
Benjamin Clementine: At Least For Now
Jamie xx: In Colour
SOAK: Before We Forgot How To Dream
Gaz Coombes: Matador
Slaves: Are You Satisfied?

egy rövid összeállítás a 12 jelöltről:

mercuryprize15-12cover2

.

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39