A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Billy Corgan: Pillbox – 40 perces film a Smashing Pumpkins-frontember szólóalbumához

2017. november 28., 22:24

Smashing Pumpkins-vezér Billy Corgan második szólólemeze, a Rick Rubin producerrel felvett puritán Ogilala a beharangozó dalához egy megmosolyognivaló „virtuális valóság” videót kapott (Aeronaut), de a szeptemberi The Spaniards klip már ízelítőt adott az album Pillbox című negyvenperces kísérőfilmjéből is, melyet maga az énekes írt és rendezett egy régi munkatársnője, Linda Strawberry társaságában – a Londonban, Los Angelesben, Chicagóban, New Yorkban és Sydney-ben tartott októberi mozivetítések után pedig most már a YouTube-on is élvezhetjük a teljes lemezanyaggal együtt.

Az 1981-es születésű multiinstrumentalista-énekesnő és vizuálművésznő Linda Michelle Rowberry  (vagyis Linda Strawberry) az elmúlt 15 évben már többször dolgozott Billyvel, zenészként is és legutóbb a Run2me című 2015-ös Smashing Pumpkins-videó rendezőjeként is, de az Ogilala albumhoz már nem hagyományos klipben, hanem egy külön rövidfilmben gondolkodtak: egy némafilmben, ami kiegészítené a zeneanyagot – és viszont. Fontosnak tartották, hogy a történetével stílszerűen a némafilmkorszakba, az első világháború idejére helyezett, és fekete-fehér részeiben a némafilmes esztétikát megidéző – színes részeiben pedig a grunge korszak videóiba szürrealizmusához kötődő – Pillbox ne az akkor már kész szólólemez alárendeltje legyen, nem az albumhoz vágták, hanem önálló egységként, és nem is pontosan követi végig a dalsorrendet: az Ogilala utolsó előtti száma, a Shiloh például kimaradt a film narratív részéből, és a stáblista alá került át.

“Zowie”
“Processional” (ebben a számban az egykori Smashing Pumpkins-gitáros James Iha is közreműködik)
“The Spaniards”
“Aeronaut”
“The Long Goodbye”
“Half-Life of an Autodidact”
“Amarinthe”
“Antietam”
“Mandarynne”
“Archer”
+
“Shiloh”

.
Linda és Billy az egyik októberi vetítéshez tartozó közönségtalálkozón mesélnek a film születéséről:

.
a Pillbox előképének tekinthető némafilmihletésű 1996-os Smashing Punkins-klip,  a Tonight, Tonight Dayton/Faris rendezőpárostól…

. . .és Billy Corgan legutóbbi koncertje,  az NPR rádióhálózat washingtoni irodájának könyvespolcai előtt tartott múlt heti Tiny Desk Concert, melyet a vonósnégyes kíséretében fellépő gitáros-énekes pont a Tonight, Tonighttal nyitott:

“Tonight, Tonight”
“Aeronaut”
“Mandarynne”

Gruff Rhys: The Almond And The Seahorse – dalok Charlotte Gainsbourg és Rebel Wilson filmjéhez
jan. 27., 23:59
Fever Ray: Kandy – a svéd The Knife duó testvérpárja újra közös klipben
jan. 25., 17:26
The National: Tropic Morning News – az új First Two Pages Of Frankenstein albumról
jan. 18., 18:30
Sleaford Mods: UK Grim – az új album címadó klipdala
jan. 17., 12:35