A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Björk: Stonemilker (interaktív 360º klip) + Black Lake (tízperces videó)

2015. június 6., 7:55

Björk az idei Vulnicura albumhoz a YouTube-on márciusban közzétett videók (Lionsong, Family) mellett a New York-i életmű-kiállításán két másik dalhoz is bemutatott egy-egy különleges klipet: a tízperces Black Lake-et 49 hangszóróval térélménnyé tett installációként, a 360 fokos 3D-ben forgatott Stonemilkert pedig fejre szíjazható virtual reality szemüvegeken. Ez utóbbi most interaktív videóként is kikerült a netre – de ebben a cikkben már a tízperces másik klip is megnézhető.

Az albumhoz tartozó lemezbemutató koncertek mellett legutóbb már DJ-fellépésekkel is feltűnt énekesnő a Los Angeles-i Andrew Thomas Huang rendezővel Izlandon forgatta a Black Lake és Stonemilker klipeket, az utóbbit 360 fokos 3D-kamerával. „Andrew javasolta, hogy vigyük le a tengerpartra, ahol maga a dal íródott. Ez azonnal hitelesnek tűnt számomra, mivel a helyszín gyönyörű 360 fokos panorámát biztosít, ami illik ennek a számnak a ciklikus fúgaszerű mozgásához. Ha ennek a dalnak van valamiféle alakja, hát az egy kör, körbe-körbe az örökkévalóságig” – mondja Björk a Stonemilkerről, melyet itt interaktív videóként maguk a nézők is mozgathatnak a bal felső sarokban lévő nyilakkal.

a klipet a New York-i és londoni Rough Trade lemezboltokban is meg lehetett nézni speciális virtual reality szemüvegeken:

.
a Black Lake teljes 10 perces videója, melynek még nem volt hivatalos netes premierje:

a New York-i MOMA (Modern Művészetek Múzeuma) Björk-kiállításának 49 hangszóróval és mintegy hatezer egyedileg belőtt kis fekete filckúppal felszerelt akusztikus tere a Black Lake kisfilm installációjához:

bjork-blacklake-moma2

bjork-blacklake-moma3

bjork-blacklake-moma4

bjork-blacklake-moma

.
Andrew Thomas Huang rendező a Björkkel való együttműködésről mesél még első közös videójuk, a 2012-es Mutual Core klip forgatásán:

Szerző:
Lana Del Rey szereplése apja, a zongorista Rob Grant első lemezén
jún. 9., 9:16
PJ Harvey: I Inside The Old I Dying – újabb klipdal az új albumról
jún. 7., 14:18
Peter Gabriel – dalok a két évtized után érkező i/o albumról, Brian Eno közreműködésével
jún. 5., 5:16
Thom Yorke a brit zeneszerző-producer Clark új Sus Dog albumán – a Budapest Art Orchestra kíséretével
máj. 26., 18:47