A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Black Mountain: Future Shade +FRISSÍTÉS: Boogie Lover – újabb dal a Destroyer album és Sziget-koncert elé

2019. március 9., 20:35

A pár napja kihirdetett legfrissebb Sziget-fellépők közül nemcsak a National jelentett be a héten új stúdióalbumot, de a kanadai Black Mountain is: az ősz szakállú gitáros-énekes Stephen McBean pszichedelikus/prog-rock zenekara (melynek a több UNKLE-kollaborációjukat tető alá hozó James Lavelle mellett a Foo Fighters-főnök Dave Grohl és a Coldplay-tagok is egyformán rajongói) legutóbb 2016-ban jelentkezett IV sorszámú nagylemezével, de már itt is van az első szám a május 24-re ígért Destroyer című új Black Mountain-albumról.

Az 1969-es vancouveri születésű McBean másfél évtizede Pink Mountaintops néven is vezet párhuzamosan egy lazább és modernebb hangzású psych-rock együttest (és bármikor benne van alkalmi projektekben is, lásd a szintén vancouveri White Lung punk-rockereivel Pink Lung név alatt bemutatott 2015-ös Chinese Watermelon klipdalt!), de a fő zenekara a 2004-ben indított Black Mountain, melynek felállását a legutóbbi album óta igencsak átalakította: a régi alaptagok közül csak a billentyűs Jeremy Schmidt maradt mellette, a már az előző lemezen is játszó Arjan Miranda basszista mellé pedig új tagokként a kaliforniai gitáros-énekesnő Rachel Fannan és Adam Bulgasem dobos csatlakoztak.

Az art-rock sztárproducer John Congletonnal és az egykori Flaming Lips-dobos Kliph Scurlock közreműködésével felvett új album egyik fő inspirációja, hogy Stephen McBaen a negyvenes évei végére végre jogosítványt szerzett (lásd a Licensed To Drive dalcímet!), és a hivatalos indoklás szerint a Destroyer albumcím is egy nyolcvanas évekbeli Dodge sportkocsitípusra utal. Azt persze mindenképp érdemes megemlíteni, hogy a Black Mountain a legelső számát annak idején a szintén vancouveri Destroyerrel (a New Pornographers-tag Dan Bejar együttesével) közös kislemezen adta ki, és McBean alapítótársa, a multiinstrumentalista-vokalista Joshua Wells pár éve épp a Destroyerbe igazolt át (a 2017-es Ken albumon nemcsak zenészként, de producerként is szerepelt).

Amíg kiderült, hogy lesz-e Black Mountain című Destroyer-lemez, addig a Destroyer című Black Mountain-album nyitódala, a hard rock húzású Future Shade itt már meghallgatható:

FRISSÍTÉS: április közepén a Boogie Lover című számot is közzétették az új lemezről!

.
az új album borítója és számlistája:

Black Mountain: Destroyer (2019)

01 “Future Shade”
02 “Horns Arising”
03 “Closer To The Edge”
04 “High Rise”
05 “Pretty Little Lazies”
06 “Boogie Lover”
07 “Licensed To Drive”
08 “FD 72″

.
ráadásként itt a Black Mountain legelső megjelenése, a Bicycle Man című dal, melyet 2004-ben a Destroyer együttessel közös split single B-oldalán adtak ki a Quiet Weather Singles Series kislemezsorozatban (az A-oldalon Dan Bejar Jackie, Dressed In Cobras című számával), majd a 2005-ös Druganaut EP-nek a CD-verziójára is felkerült bónuszdalként:

.
a Black Mountain új énekesnője, Rachel Fannan szintén most a héten mutatott be egy számot közelgő szólóalbumáról All In címmel. . .

. . .és a Black Mountainhez hasonlóan neki is voltak már UNKLE-kollaborációi – a Follow Me Down 2010-ben és a Sunday Song 2011-ben:

Martina Topley-Bird: Pure Heart – a 11 év után Massive Attack-segédlettel elkészült új albumról
máj. 8., 17:21
Frank Turner: The Gathering – a Muse-dobos Dom Howard és Jason Isbell közreműködésével
máj. 7., 19:31
Coldplay: Higher Power – klip a Nemzetközi Űrállomáson bemutatott új dalhoz
máj. 7., 3:59
Bobby Gillespie & Jehnny Beth: Chase It Down – újabb duettklip a Primal Scream- és Savages-vezérektől
máj. 6., 16:00