A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

BNQT: Volume 1 – Franz Ferdinand-, Travis-, Grandaddy-, Band Of Horses-, Midlake-tagok szupergrupplemeze

2017. április 26., 9:53

A szakmában nagy megbecsülésnek örvendő (Mercury Rev-, Chemical Brothers-, John Grant– és St. Vincent-lemezeken is közreműködő) psych-folk-rockos texasi Midlake zenészei már eredeti frontemberüknek, Tim Smith-nek a kilépése után felvett negyedik albumukkal, a 2013-as Antiphonnal is képesek voltak új fejezetet nyitni, de azután a gitáros-énekes Eric Pulido vezetésével még ambiciózusabb projektbe fogtak: négy másik zenekar, a Franz Ferdinand, a Travis, a Grandaddy és a Band Of Horses dalszerző-vezérének bevonásával készítettek közös szupergrupp-lemezt! A még 2015-ben bejelentett Banquet név helyett végül BNQT-ként léptek a világ elé idei beharangozó dalaikkal, és itt már a teljes albumuk is meghallgatható a pénteki hivatalos megjelenés előtt.

A tízszámos lemezre Eric Pulido mellett a másik négy frontember, Alex Kapranos (Franz Ferdinand), Fran Healy (Travis), Jason Lytle (Grandaddy) és Ben Bridwell (Band Of Horses) is két-két dalt írt, melyet maguk is énekelnek, a Real Love című Pulido-szerzeménynek az énekrészein pedig testvériesen megosztoznak – és épp ez a szám árulkodik legjobban arról, hogy a Traveling Wilburys (Bob Dylan, George Harrison, Roy Orbison, Tom Petty és az Electric Light Orchestra-főnök Jeff Lynne nyolcvanas évtized végén működött alkalmi veterán-szupergruppja) a nagy előképük, gazdagon hangszerelt időtlen-régimódi hangzásukat illetően pedig az ELO mellett az Eagles, Supertramp, Wings és The Band együttesek, illetve Harry Nilsson és Gerry Rafferty nevét is említették egy múlt havi interjújuk során („az analóg popzene hetvenes évekbeli aranykora” – ahogy Jason összefoglalta).

Jason Lytle és Fran Healy tavaly a Midlake-tagok dentoni stúdiójába ellátogatva rögzítették saját részeiket (majd idén márciusban is visszatértek Texasba, hogy az austini South By Southwest fesztiválon élőben is ízelítőt adjanak a BNQT-anyagból a közönségnek), míg Alex Kapranos és Ben Bridwell távmunkával vettek részt a felvételekben (de terveznek olyan fellépéseket is, ahol mind az öt dalszerző-énekes egy színpadon áll majd). A Volume 1 albumcím ráadásul jövőbeli folytatásra is utal: Eric Pulido és Midlake-kollégái, a billentyűs Jesse Chandler, a gitáros Joey McClellan és a dobos McKenzie Smith újabb közreműködők bevonásában gondolkodnak – az első körből kimaradt régi haver, John Grant például biztosan szerepel majd a Volume 2-n, ha lesz.

Addig is itt van – az április 28-ra kiírt hivatalos megjelenés előtt az alábbi lejátszón – az első BNQT-album, melyen a női vokálokat a ghánai születésű nashville-i énekesnőtől, a korábban Jack White-tal is dolgozó Ruby Amanfutól hallhatjuk, a vonóshangszereléseket pedig a Placebo élő felállásból is ismert hegedűs-billentyűs Fiona Brice jegyzi.

.
a lemez borítója és számlistája a fő énekes-dalszerzők nevével:

BNQT: Volume 1 (2017)

01 “Restart” (Eric Pulido)
02 “Unlikely Force” (Ben Bridwell)
03 “100 Million Miles” (Jason Lytle)
04 “Mind Of A Man” (Fran Healy)
05 “Hey Banana” (Alex Kapranos)
06 “Real Love” (Eric Pulido)
07 “Failing At Feeling” (Jason Lytle)
08 “L.A. On My Mind” (Fran Healy)
09 “Tara” (Ben Bridwell)
10 “Fighting The World” (Alex Kapranos)

.
a Jason Lytle-lel és Fran Healyvel színpadra lépő Midlake-tagok márciusi SXSW-fesztiválfellépéséről itt a Real Love című BNQT-dal. . .

. . . a Why Does It Always Rain On Me? című 1999-es Travis-sláger. . .

. . . és az 1997-ből való A.M. 180 című Grandaddy-dal:

.
ráadásként itt egy friss Grandaddy-számnak, a zenekar tíz év után idén márciusban megjelent Last Place című visszatérő albumáról való That’s What You Get for Gettin’ Outta Bednek a YouTube-videója, mely a tegnapi BNQT-albumpremierrel egy időben érkezett a 360 fokos VR-verzió szemléltetéseként:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39