A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Bob Dylan zenei ízlése elég jó, nagyon sokféle előadót hallgat, Eminemnek meg a rajongója

2022. december 20., 17:27

A közelmútltban jelent meg Bob Dylan legújabb, The Philosophy of Modern Song című könyve, melynek kapcsán nagyobb interjút adott a Wall Street Journalnak. Rendkívül sok mindenről beszélt, többek között a zenei ízléséről is, amiről az derült ki, hogy nagyon színes, változatos és még rajongani is képes a 81 éves énekes, dalszerző, zenész és költő.

Bob Dylan kedvenc műfajai, amiket a legtöbbet hallgat, az a country blues, a western swing, a hillbilly és a bluegrass. „A zenetörténészek azt mondanák, ha ezeket összekeverjük, megkapjuk a rock and rollt” – mondta a zenész. Ennek kapcsán említett is több olyan, kevésbé ismert zenészt, akiket szeret, sokat hallgat, és akik az 1940-es és 1960-as évek között alkottak, mint például a szaxofonos Teddy Edwards és a gitáros Teddy Bunn. Dylan a régi női előadókat is szereti, mint Ella Fitzgeraldot, Brenda Lee-t, vagy az általa csak „női Elvisnek” aposztrofált Janice Martint. Ennél azonban sokkal érdekesebb, hogy a maiak közül kiket hallgat.

Bob Dylan abban az értelemben nem tudatos zenehallgató, hogy amikor új zenéket fedez fel, azt sosem célirányosan teszi, hanem általában véletlenszerűen ismer meg újabb és újabb előadókat és zenekarokat. Kettő kapcsán egyenesen a rajongásáról beszélt, ami azért is meglepő, mert mindkettő Dylantól merőben távoli műfajban tevékenykedik. Az egyik Eminem, a másik pedig a Wu-Tang Clan. Természetesen nem azért kedveli őket elsősorban, merthogy a veterán zenész annyira odalenne a rapért és a hip-hopért, hanem amiatt, ahogy a szavakkal és az anyanyelvükkel bánnak. „Mindenkit kedvelek, akinek hasonló a látásmódja, mint az enyém” – említette még velük kapcsolatban, hozzátéve, hogy ebbe a sorba beleilleszthető még a Royal Blood, Celeste, Leonard Cohen, Rag N’ Bone Man és Nick Cave is.

De Dylan nemcsak otthon hallgat zenét, hanem koncertre is jár. A Metallicát, az Oasist vagy a Klaxonst többször is megnézte, annak érdekében pedig, hogy Jack White-ot és az Arctic Monkeys vezérét, Alex Turnert is láthassa élőben, komoly erőfeszítéseket is tett. Az eddig felsorolatkon túl még két embert dicsért meg. Az egyik Ringo Starr volt, akit nem rossz énekesnek és nagyon jó zenésznek tart, a másik pedig Hans Zimmer, akit pedig új típusú szupersztárként jellemzett, jelentsen ez bármit is.

Most pedig, mivel jön a karácsony, következzen egy remek karácsonyi Dylan-dal: