A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A tuareg sivatagi blues sztárgitárosa, Bombino is fellép Budapesten

2018. október 18., 13:18

A Nils Frahm-szólókoncert bejelentésével egy időben a Müpa további fellépőket is meghirdetett téli szezonjára, és köztük van a nigeri dalszerző-gitáros-énekes Bombino is. Magyarországon már többször koncerteztek tuareg sivatagi blues együttesek, mint a Maliból származó Tinariwen vagy az algériai Tamikrest, de december 21-én a stílus legsikeresebb szólóelőadója, a Black Keys-, Dirty Projectors- és Rolling Stones-tagokkal dolgozó, albumaival world music listákat vezető Bombino is eljön végre hozzánk.

Az 1980-ban Agadez városa mellett az Ifoghas törzs táborában született Goumour Almoctar (eltérő írásmóddal: Omara Moctar) a kilencvenes évek hajnalán a tuareg lázadás idején családjával pár évre Algériába menekült, és ott kapta első gitárját. Magától tanult meg pengetni (Jimi Hendrix, a Dire Straits és Ali Farka Touré felvételeit hallgatva), majd Nigerbe való visszatérése után több együttessel is zenélt, ahol mindig ő volt a legfiatalabb – így kapta az olasz bambino, azaz kisgyerek szóból származó becenevét.

A virtuóz blues-rock gitárossá lett Bombino 2006-ban a Tidawt tuareg zenekarral eljutott Amerikába is, ahol a Rolling Stones-turnészaxofonos Tim Ries Stones World: The Rolling Stones Project Volume II albumára Ron Wooddal és Charlie Wattsszal együtt játszhatta fel a Hey Negrita című 1976-os Jagger/Richards-szerzemény afrikai átiratát (amihez aztán még maga Mick Jagger is hozzátett egy szájharmonika-témát). Group Bombino nevű saját együttesétől a seattle-i Sublime Frequencies lemezcégnél adott ki 2009-ben egy válogatást, majd pedig Ron Wyman amerikai rendező-operatőr forgatott róla dokumentumfilmet és vett fel vele albumot Agadez címmel (a film 2010-ben, a lemez 2011-ben került közönség elé)

A Nashville-ben készült 2013-as Nomad nagylemeznek már a fenti képeken látható Black Keys-főnök Dan Auerbach volt a producere, a Woodstockban rögzített 2016-os Azel albumnak pedig a Dirty Projectors-frontember David Longstreth (az utóbbi lemezen már jamaikai ritmikájú „tuareggae” szerzemények is szerepeltek).

A tamasek nyelven éneklő Bombino az idei Deran albumát már újra Afrikában, a marokkói Casablancában vette fel, immár amerikai producerek nélkül – és ennek a remek lemeznek a turnéjával adja első magyarországi koncertjét is négytagú zenekara élén.

.
még Oumara Almoctar néven a Rolling Stones-tagokkal felvett Hey Negrita átdolgozásban, mely 2008-ban jelent meg:

.
Bombino a 2010-es Agadez, The Music And The Rebellion dokumentumfilmben. . .

. . .melyhez a 2011-ben kiadott Agadez album kapcsolódott:

.
a Black Keys-vezér Dan Auerbach produceri irányításával felvett 2013-as Nomad album Azamane Tiliade című számának klipje. . .

. . .és a Nomad nagylemez összes dala:

Amidinine
Ahulakamine Hulan
Azamane Tiliade
Imuhar
Niamey Jam
Adinat
Her Tenere
Imidiwan
Aman
Zigzan
Tamiditine

.
a 2016-os Azel album Akhar Zaman és Inar című számainak videója. . .

. . . és a teljes 2016-os nagylemez, melynek a Dirty Projectors-frontember David Longstreth volt a producere:

a teljes 2018-as Deran album:

.
a budapesti koncert a Müpa honlapján:
http://mupa.hu/program/vilagzene-jazz-konnyuzene/bombino-2018-12-21_20-00-fesztivalszinhaz

Gruff Rhys: The Almond And The Seahorse – dalok Charlotte Gainsbourg és Rebel Wilson filmjéhez
jan. 27., 23:59
Fever Ray: Kandy – a svéd The Knife duó testvérpárja újra közös klipben
jan. 25., 17:26
The National: Tropic Morning News – az új First Two Pages Of Frankenstein albumról
jan. 18., 18:30
Sleaford Mods: UK Grim – az új album címadó klipdala
jan. 17., 12:35