A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Borzongj, vagy szeresd meg a hideget – Wim Hof elmondja, hogyan

2022. január 8., 18:43

Te sem kedveled a telet? Akkor ez a legjobb alkalom arra, hogy a holland JégemberWim Hof meggyőzzön róla, a hideg a barátunk, nem az ellenségünk! A módszeréről szóló könyvben részletesen leírja, hogyan használhatod fel a tanácsait az egészséged megőrzésére. Nem ő az első, aki felfedezte a hideg víz, és úgy általában a hideg jótékony hatását, de ma mindenképpen ő a legismertebb. A holland Wim Hof, a rendkívüli állóképességéről és hidegtűréséről híres Jégember a könyvében – A Wim Hof-módszer – Aktiváld a benned rejlő, teljes emberi potenciált! – is arról igyekszik meggyőzni minket, hogy hasonló teljesítményre mindannyian képesek vagyunk.

A Jégember talán azért néz szembe ilyen halált megvető bátorsággal a hideggel és úgy általában a kihívásokkal, mert az élete azzal kezdődött, hogy majdnem meghalt. Miután ugyanis az ikerbátyja megszületett, az édesanyjuk hiába magyarázta, hogy van még odabent egy további baba, senki nem hitt neki. Wim végül a kórház hideg folyosóján jött a világra, lilán, fuldokolva, fázva. Később, kisfiú korában kétszer is a tetszhalál állapotából hozták vissza, mert majdnem megfagyott, annyira vonzotta a hideg és a hó. Ugyanez a különös vonzalom vitte bele az amszterdami Beatrixpark jeges vizébe, ahol csodálatos módon remekül érezte magát.

Innen indult ez a különös karrier, bár maga Hof semmi különöset nem lát benne. Szerinte megfelelő elszántsággal és gyakorlással valamennyien (na jó, majdnem valamennyien) képesek lehetünk az övéhez hasonló teljesítményre. Ezen az úton vezet végig minket a módszeréről szóló könyvében, amely nem véletlenül viseli azt az alcímet, hogy Aktiváld a benned rejlő, teljes emberi potenciált! „Képes vagy a lehetetlenre is. Le tudod győzni a betegségeket, képes vagy javítani a mentális egészségedet és a fizikai teljesítményedet, sőt a tested működését is irányítani tudod, hogy bármilyen megterhelő helyzetben kihozd magadból a legjobbat” – írja.

Itt van Hofról egy 40 perces dokumentumfilm:

A módszernek, amely rendszeres hidegingerek, légzőgyakorlatok, jóga és meditáció kombinációjából áll, számtalan rajongója akad világszerte. Ugyanakkor kritika is nemritkán éri: vannak, akik a szemére vetik, hogy eltúlozza a gyakorlataival elérhető eredményeket, és hogy arra is akadt példa, amikor a módszer gyakorlói életüket vesztették. Éppen ezért a könyv elején figyelmeztetés olvasható, kik és mikor ne próbálkozzanak vele. Ám mint a Jégembert tanulmányozó egyik tudós megjegyezte, ha jó adag józan ésszel használjuk, és nem esünk túlzásokba, akkor nem árthat.

Az angol humorista, színész, aktivista, műsorvezetó és vlogger, Russell Brand, aki ritkán szokott mellébeszélni, kipróbálta a módszert, és ezt tapasztalta:

Ne keresd a könyvet, itt van.

15 éves a Kobuci Kert
márc. 30., 11:32
Bulizni biztonságtudatosan is lehet
márc. 29., 14:58