A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Boss Hog – 16 év után új lemez Jon Spencer és felesége zenekarától

2016. május 18., 7:45

Jack White egyik legnagyobb előképe, a New York-i gitáros-énekes Jon Spencer idén mindhárom zenekarával aktív: a Jon Spencer Blues Explosion trióval márciusban fejezte be a tavalyi Freedom Tower album turnéját (a bécsi fellépés fergeteges volt!), a Heavy Trash rockabilly duó élén április-május fordulóján koncertezett Nyugat-Európában, sőt már a feleségével, Cristina Martinez énekesnővel együtt vezetett Boss Hog is bejelentett júliusra egy turnét és egy EP-t. A Boss Hog – mely Jack White és Alison Mosshart közös Dead Weather szupergruppjának is nyilvánvaló mintát adott – tegnap 16 év után az első új felvételét is bemutatta.

Az anyai ágon spanyol származású Cristina 1985-ben egy washingtoni Jesus And Mary Chain-koncerten találkozott majdani férjével, és azóta elválaszthatatlan tőle. 1986-87 fordulóján egy időre még Jon Spencer korabeli noise-punk-blues zenekarához, a Pussy Galore-hoz is csatlakozott harmadik gitárosként, de aztán némi filmsulis kitérő után inkább megcsinálta – továbbra is Jon segítségével – a saját noise-punk zenekarát, a Boss Hogot, melynek 1989-es első koncertjén és első lemezborítóin anyaszült meztelenül szerepelt.

bosshog1st

bosshog-1st-album

A fentebb látható 1989-es Drinkin’, Lechin’ & Lyin’ EP-t és 1990-es Cold Hands nagylemezt Steve Albini irányításával rögzítő énekesnő a vagányságát akkor is megtartotta, amikor 1995-ben a nagy Geffen kiadóhoz szerződve adott ki egy címnélküli Boss Hog-albumot (a zenekarnak addigra már egy másik női tagja is volt a dobos-vokalistanő Hollis Queens személyében), vagy amikor az 1999-es Whiteout idején a Cardigans mellől ismert Tore Johansson és a Gang Of Four-gitáros Andy Gill produceri segédletével slágeresebb new wave-es hangzások felé mozdultak el. Cristina a két lemez között szülte meg fiát (akit a herointúladagolásban elhunyt első Boss Hog-dobos, Charlie Ondras emlékére nevezett el Charlesnak), aztán a 2000-es turné után vissza is vonult gyereket nevelni.

bosshog08

A Boss Hog csak 2008-től kezdett újra koncertezni, elég ritkásan. A Spencer házaspár 2009-ben a holland producernő Elisabeth Esselink, azaz Solex társagában készített egy kísérleti albumot (Solex vs. Cristina Martinez + Jon Spencer: Amsterdam Throwdown, King Street Showdown!), de 2014-re már egy új Boss Hog-stúdióanyag is szóba került. Végül a tegnapi napon mutatták be 16 év után az első új dalt: a Wichita Grey a július 1-jén megjelenő Brood Star című négyszámos EP-ről való, melyet a tervek szerint Brood X címmel egy album is követ majd.

az EP számlistája és borítója:

Boss Hog: Brood Star (2016)

01 Wichita Grey
02 Nymph Beat
03 Devious Motherfucker
04 Disgrace

bosshog-BroodStarEP

.
néhány szám a házaspár közös zenei múltjából, időben visszafelé haladva:

a Solex vs Cristina Martinez + Jon Spencer név alatt megjelent 2009-es album promóvideója. . .

. . .és az egyik dala Racer X címmel:

.
a Boss Hog 1999-es Whiteout albumának két klipdala, a két női tag címadó duettje és a Garbage-hangzású Get It While You Wait:

az 1995-ös címnélküli album klipdala, Jon és Cristina vagány I Dig You duettje:

az 1993-as Girl+ EP Hustler című dalának videója:

a Steve Albinivel felvett első Boss Hog-kiadvány, az 1989-es Drinkin’, Lechin’, & Lyin’ EP a meztelen borítóval:

1.Trigger, Man
2.Pull Out
3.Spanish Fly
4.Dandelion
5.Sugar Bunny
6.Fix Me

.
a Walk című dal a Pussy Galore 1987-es Pussy Gold 5000 EP-jéről, melynek borítóján a tini Cristina még szőke hajjal szerepel:

Griff & Sigrid: Head On Fire – klipduett + Scarlett – Holly Humberstone-feldolgozás
jan. 19., 19:15
A Pulp-énekes Jarvis Cocker dala Gustavo Santaolalla friss The House filmzenealbumán
jan. 17., 19:21
Muse: Won’t Stand Down – videoklip a kilencedik album elé
jan. 13., 16:00
Fontaines D.C.: Jackie Down The Line – klipdal a Skinty Fia albumról +FRISSÍTÉS: szereplés Jimmy Fallonnál
jan. 11., 21:45