A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Bowie előtt tisztelgő kiállítás, Bowie előtt tisztelgő turné, Bowie mindenhol

2023. február 28., 14:11

Nemcsak nálunk tisztelegnek rendszeresen David Bowie személye és munkássága előtt a zenész halála óta, hanem szerte a világon. Áprilisban nagyszabású kiállítás nyílik Londonban, miközben a 2017 óta szinte megállás nélkül koncertező, Celebrating David Bowie elnevezésű supergroup is turnéra indul.

Amikor David Bowie 2016-ban elhunyt az sokkolta a világot, a zenész kultusza azóta is magas hőfokon ég. Nemcsak nálunk alakult a személye és munkássága előtt tisztelgő tribute zenekar, hanem máshol is világszerte. A legismertebb ezek közül a Celebrating David Bowie elnevezésű, szinte folyamatosan koncertező zenekar, ami évről évre nagyszabású koncerteket ad és turnékat szervez neves fellépőkkel, melyek között Bowie zenésztársai, kortársai és barátai szerepelnek. Csak néhány név az eddig bevontak közül: Sting, Gary Oldman, Thomas Dolby, Joe Bonamassa, Seal, Perry Farrell, Kate Pierson (The B 52’s), Ewan McGregor, Simon Le Bon (Duran Duran), Gavin Rossdale, a La Roux, Joe Elliott (Def Leppard), Tony Hadley (Spandau Ballet) és Ian Astbury (The Cult). Idén áprilisban ismét turnéra indul a csapat a tavaly is már szerepelt gitárossal, a Bowie-val több alkalommal is együtt dolgozó Adrian Belew-val, valamint Pete Murphy énekessel, aki annak idején zenekarával, a Bauhausszal egy emlékezetes Bowie-feldolgozást is készített (Ziggy Stardust). A zenekar további tagjai: Royston Langdon (Spacehog) énekes-basszusgitáros, a szintén basszusgitáron játszó Matt McJunkins (A Perfect Circle), Jeff Friedl dobos (Devo és A Perfect Circle), Ron Dziubla szaxofonos és Eric Schermerhorn gitáros, valamint az egész Celebrating David Bowie projekt atyja, Angelo Bundini producer-gitáros, akit a szakmában elsősorban Scrote néven ismernek. A turnén Bowie legnagyobb slágereit játsszák el, amiből rengeteg van, ezért a zenész három időszakára fókuszál majd a program: a Ziggy Stardust időszaka, a berlini évek és amikor Trent Reznorral dolgozott. Az amerikai turné április 4-én indul a texasi Houstonból, és május 8-án ér véget a washingtoni Tacomában.

Ugyanebben az időszakban, közelebbről is április 6. és május 28. között kiállítás nyílik a londoni Southbank Centre-ben, melynek számos izgalmas kísérő eseménye is lesz. A kiállítás apropója pedig az Aladdin Sane című album, ami 1973-ban jelent meg, és idén 50 éves, szintén áprilisban, a kiállítás ideje alatt érkezik majd az ünnepi újrakiadás. A kéthónapos eseménysorozat fő szervezői a neves brit múzeumi szakember, Geoffrey Marsh és Chris Duffy, akinek édesapja, Brian Duffy készítette el a legendás nagylemez hasonlóan legendás borítóját, amit csak a „pop Mona Lisájának” neveznek. A programsorozat leginkább várt eseményére április 21-én kerül majd sor, amikor is a Nu Civilisation Orchestra, Anna Calvi, Jake Shears és Lynks fogják némiképp átértelmezve előadni az 50 éves Aladdin Sane-t.