A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Brian Eno: I’m Set Free – az új album Velvet Underground-feldolgozása

2016. április 22., 17:06

Az elmúlt hetekben már seregnyi friss átdolgozást hallhattunk régi Velvet Underground-dalokból : a Bakelit tévésorozatban a Strokes-frontember Julian Casablancas három számot (Run Run Run, White Light/White Heat, Venus In Furs) is elénekelt Lou Reed hangjaként, míg a VU-társalapító John Cale egy sztárparádés párizsi koncerten Mark Lanegan, Animal Collective– és Libertines-tagok társaságában játszotta el a teljes 1967-es The Velvet Underground & Nico nagylemez anyagát. Most jöjjön a veterán brit zeneguru Brian Eno is, aki április végén megjelenő The Ship című új albumába építette bele a legendás New York-i zenekar egy 1969-es dalát.

Az 1948-as születésű Brian Peter George St John le Baptiste de la Salle Eno a hetvenes években a Roxy Music szintetizátorvarázslójaként tűnt fel, majd szólóban extravagáns glam rockerből idővel nyugodt ambient atyává lett, miközben kísérletező szellemét producerként is folyamatosan hasznosította mindenféle értelmiségi popzenészek mellett (David Bowie, Laurie Anderson, Talking Heads, U2, James, Coldplay stb.), legutóbb James Blake 2013-as Mercury-díjas Overgrown albumán, Damon Albarn Africa Express projektjében és Everyday Robots szólólemezén is közreműködött, az Underworld-frontember Karl Hyde-dal pedig két közös stúdióalbumot is kiadott 2014-ben (Someday World, High Life).

eno-cat

Eno április 29-én jelenteti meg The Ship című legújabb szólóanyagát, mely a legutóbbi 2012-es Luxhoz hasonlóan installáció-hanganyagaként is funkcionáló ambient albumainak sorába illeszkedik. Az új lemezt egy évszázadnyi múlt távlatban a Titanic 1912-es elsüllyedése és az első világháború vérontása, illetve az azokhoz teret adó környezet (a végtelen óceán és a harcmezőkké vált belga síkság) inspirálta, továbbá olyan olvasmányélmények, mint a fiatal izraeli történészprofesszor Yuval Noah Harari bestsellerré lett műve, a Sapiens – Az emberiség rövid története‎.

eno-theship

1. The Ship

2. Fickle Sun (i)
3. Fickle Sun (ii) The Hour Is Thin
4. Fickle Sun (iii) I’m Set Free

Az album két monumentális kompozícióra épül: a címadó The Ship egy 21 perces egybefüggő drone-os ambient darab, míg a háromrészes Fickle Sun záró tétele egy feldolgozás a fenti nyitóképen is látható régi barát Lou Reed egy régi szerzeményéből, az I’m Set Free-ből, melynek eredetije a Velvet Underground címnélküli harmadik nagylemezén jelent meg 1969-ben.

íme, az új Brian Eno-album nyitó száma, a 21 perces címadó The Ship kompozíció. . .

. . . és a lemez fináléja, a háromrészes Fickle Sunnak a harmadik tételeként feldolgozott I’m Set Free:

összehasonlításként itt a dal 1969-es Velvet Underground-verziója:

.
mutatóba itt az I’m Set Free két illusztris feldolgozása is: Beck duettben a Radiohead-frontember Thom Yorke-kal egy 2002-es St. Louis-i jótékonysági koncerten. . .

. . . és a Kills 2006-os verziója, melyet a Szabadítsátok ki Jimmyt! című 2006-os animációs filmhez rögzítettek:

I’ve been set free
And I’ve been bound
To the memories
Of yesterday’s clouds
I’ve been set free
And I’ve been bound

And now
I’m set free
I’m set free
I’m set free
To find a new illusion

I’ve been blinded but
Now I can see
What in the world
Has happened to me
The prince of stories
Who walk right by me

And now
I’m set free
I’m set free
I’m set free
To find a new illusion

I’ve been set free
I’ve been bound
Let me tell you people
Just what I found
I saw my head laughing
Rolling on the ground

And now
I’m set free
I’m set free
I’m set free
To find a new illusion

Gruff Rhys: The Almond And The Seahorse – dalok Charlotte Gainsbourg és Rebel Wilson filmjéhez
jan. 27., 23:59
Fever Ray: Kandy – a svéd The Knife duó testvérpárja újra közös klipben
jan. 25., 17:26
The National: Tropic Morning News – az új First Two Pages Of Frankenstein albumról
jan. 18., 18:30
Sleaford Mods: UK Grim – az új album címadó klipdala
jan. 17., 12:35