A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Brit fesztiváldráma: idén már 40 fesztivál jelentette be, hogy bezárja a boltot

Wágner Gábor
2024. május 28., 14:53

Ez a szám a szakértők szerint év végére 100-ra emelkedik majd, ha nem történik érdemi változás a fesztiváltámogatásokban. Egyébként pedig az elmúlt 5 évben összesen több mint 170 fesztivál szűnt meg Nagy-Britanniában.

Az elmúlt 5 év nem kedvezett a fesztiváliparnak. Előbb jött a Covid, amit aztán egy jó kis infláció és nagyon elrugaszkodottt árak követtek. Hiába az európai popzene központja Nagy-Britannia, itt is visszaesés következett be, elsősorban fesztiválfronton. Csak az elmúlt öt évben 172 fesztivál szűnt meg, ebből 96 a COVID miatt, 36 pedig a tavalyi infláció okán. Idén is már 40-en jelentették be a megszűnésüket, és a Független Fesztiválok Szövetsége (Association of Independent Festivals, röviden AIF) szerint ez a tendencia folytatódik az év további részében is, a megszűntz fesztiválok száma pedig meg sem áll idén a kerek 100-as számig. Ami elég szomorú helyzet.

Az AIF szakértői szerint a probléma összetett. Egyfelől ott volt a Covid és a lezárások két éve, majd a durva infláció. Aztán súlyosan elszálltak az árak: mind a fesztiválok működési költségei, mind az egyének megélhetési kötlségei drámai módon emelkedtek. A szakértők szerint ezen már csak az tudna javítani, vagy legalábbis a folyamatot leállítani, ha a fesztiválipar problémáinak megoldásába beszállna az állam is. Pláne, hogy a pandémia óta, nem volt olyan év, ami megoldást jelentett volna, így egyre nagyobb a pénzügyi nyomás és a stressz  fesztiválszervezőkön. Az AIF ezért egy kampányt  is indított 5% For Festivals néven, hogy ezzel is enyhítsen a fesztiválszervezőkre nehezedő nyomáson. Ennek keretében tájékoztatást nyújt a fesztivállátogatóknak a problémákról, és lobbizik azért, hogy a belépőjegyek áfáját lecsökkentsék 5%-ra a mostani 20%-ról.  Már csak azért is, mert mindig is ez volt a II. világháború utáni Nagy-Britannia legsikeresebb és legjelentősebb iparága a kultúrán belül, ami most viszont a lassú erodálódás és széthullás jeleit mutatja.