A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Brittany Howard: History Repeats – az Alabama Shakes gitáros-énekesnőjének szólóalbumáról

2019. június 26., 4:57

A 2010-es évek egyik legsikeresebb amerikai zenekara, az Alabama Shakes soul-funk/blues-rock együttes a Color & Sound című 2015-ös második albumával három Grammy-díjat nyert, majd egy negyedik díjat is a Jack White-féle American Epic tévésorozathoz felvett Killer Diller Blues feldolgozással. A kvartett vezére, Brittany Howard szólógitáros-énekesnő a Thunderbitch nevű rock’n’roll projektjének 2015-ös nagylemeze és a folkos Bermuda Triangle csajtriójának 2017-2018-as számai után most első szólóalbumát is bejelentette Jaime címmel.

A fehér anyától és fekete apától 1988-ban született Brittany sok kollaborációban benne volt a Jack White-tal és Ruby Amanfu énekesnővel felvett 2013-as I Wonder kislemeztől a My Morning Jacket-frontember Jim Jamesszel közös felvételeken (például az I Want I That Way című Backstreet Boys-sláger indie-folk átiratán) át John Legend legutóbbi sorlemezének címadó duettjéig, majd az Alabama Shakes pihenőre vonulása óta eltelt két évben a két feltörekvő nashville-i dalszerző-gitáros-énekesnővel, Jesse Lafserrel és Becca Mancarival alapított Bermuda Triangle élén volt leginkább aktív.

Brittany Howard a 2019. szeptember 20-án megjelenő első szólóalbumának címéül néhai nővérének nevét választotta (Jaime, aki szintén tehetséges zenész volt, még tinédzserkorukban halt meg rákban). „Azért tettem, hogy a neve ezután már ne szomorú emlékeket ébresszen bennem, és ezúton is köszönöm neki, hogy átadott nekem mindent, amit szeretett: a zenét, a művészeteket, a kreativitást. A cím tiszteletadás az emléke előtt, és tényleg nagy szerepe volt abban, hogy milyen emberré lettem, de ez a lemez nem róla szól, hanem rólam. Elég őszinte vagyok magamat illetően, hogy ki vagyok és miben hiszek. Ezért is volt szükségem arra, hogy ezt magam csináljam meg” – mondja szólóanyagáról a dalszerző-gitáros-énekesnő, aki mellett az Alabama Shakes zenészei közül a társalapító-basszista Zac Cockrell és a turnébillentyűs Paul Horton is hallható az elsőként közzétett History Repeats című számban, mely az élet körkörös természetére reflektál.

I just don’t want to be back in this place again,
I mean, I done cried a little
Tried a little
Failed a little

I don’t wanna do it again
(I don’t wanna do it again)
Do you feel me?
(yes, maam)
Do you?….

….Do you?

I mean, I’ve already been!
I came and went
I washed my hands with it
I don’t wanna do it again

Don’t push me.
Push me!
Push me!
Push me!
Hold me in!

Hoo! I don’t wanna go back here again.

History repeats and we defeat ourselves
Come on everybody one more time again

.
a szólóalbum borítója és számlistája:

Brittany Howard: Jaime (2019)

01 History Repeats
02 He Loves Me
03 Georgia
04 Stay High
05 Tomorrow
06 Short And Sweet
07 13th Century Metal
08 Baby
09 Goat Head
10 Presence
11 Run To Me

.
Brittany Howard legismertebb kollaborációja John Legend 2016-os Darkness And Light albumának címadó dalában:

.
a Jesse Lafser és Becca Mancari gitáros-énekesnőkkel alapított Bermuda Triangle csajzenekar élén kiadott 2017-2018-as számai:

.
2018 áprilisában a Rock And Roll Hall Of Fame clevelandi gálaestjén az egyik legnagyobb előképe, a néhai fekete gitáros-énekesnő Sister Rosetta Tharpe (1915–1973) beiktatásának tiszteletére előadott That’s All című 1938-as dal feldolgozása a gitáron közreműködő Felicia Collins és a Roots-dobos Questlove társaságában:

.
az Alelnök című 2018-as mozifilmből kivágott (ám később a DVD- és Blu-ray-kiadásra felkerült) musical-jelenetben a kongresszusi képviselőnőt játszó Brittany a washingtoni politikai játékszabályokról énekel:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39