A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Brodka: Wrong Party – a lengyel art-pop énekesnő a brit sztárproducer Dan Carey-vel

2021. január 24., 14:05

A londoni producer Dan Carey (Kylie Minogue, Franz Ferdinand, Bloc Party, Fontaines D.C. stb.) a 2013-ban indított Speedy Wunderground-kislemezsorozatában 48 óra leforgása alatt készít el egy-egy kiadványt: Emilíana Torrini és a Beta Band-vezér Steve Mason duettje, Bat For Lashes és a Toy kollaborációja (Sexwitch), továbbá a korai Black Midi-, Squid- és Black Country, New Road-felvételek után most a nemzetközileg legismertebb lengyel art-pop sztár, a legutóbbi albumával Budapesten is koncertező dalszerző-gitáros-énekesnő Brodka társaságában is rögzített egy számot.

Monika Brodka alig 16 éves volt, mikor 2004-ben megnyerte meg a Pop Idol tévés tehetségkutató lengyel verziójának harmadik évadát, majd a tinikori mainsteam poplemezei után 2010-ban zeneileg is nagykorúvá vált Granda című indie pop albumával – a még artisztikusabb és már angol nyelven készült 2016-os Clashes pedig a Play It Again Sam kiadó terjesztésében a nemzetközi áttörést is meghozta számára.

Az azóta számos imidzsváltáson átesett művésznő a 2018-as MTV Unplugged koncertanyagának kitérője után 2020-ban kezdte el felvenni új stúdióalbumát, nagyrészt Londonban, ahol arra is szakított időt, hogy Dan Carey meghívására beugorjon egy Speedy Wunderground-kislemezfelvételre: Wrong Party című szerzeményét a multiinstrumentalista-producer saját Scottibrains nevű psych-noise-posztpunk-krautrock együttesének tagjaival, a basszista Oli Baystonnal és a dobos Liam Huttonnal együtt rögzítette.

„Néha mindannyiunkkal előfordul, hogy egy olyan személyhez vagy helyzethez vonzódunk, ami rossz nekünk, égetnivalóan rossz, de a vágy annyira erős, hogy nem tudunk ellenállni. Erről szól a Wrong Party” – mondja Brodka az itt hallható új daláról.

Brodka másik 2021-es megjelenése, a PRO8L3M varsói hiphopduóval közös ŻAR (Hőség) című szám január közepéről:

.
összevetésként itt van Brodka legutóbbi stúdióalbuma, a nemzetközileg is terjesztett 2016-os Clashes a hét klipjével. . .

Mirror Mirror
Horses
Santa Muerte
Can’t Wait For War
Holy Holes
Haiti
Funeral
Up In The Hill
My Name Is Youth
Kyrie
Hamlet
Dreamstreamextreme
Primis Player Placeholder

. . .és az énekesnő nagykorúvá válását meghozó 2010-es Granda nagylemez, mely Lengyelországban dupla platina lett:

Szysza
Granda
Krzyżówka Dnia
Sauté
Hejnał
W Pięciu Smakach
Bez Tytułu
K.O.
Syberia
Kropki Kreski
Excipit

.
az amúgy Beth Buxton énekesnővel felálló Scottibrains korábbi megjelenései: a tavaly tavaszi Aristorats egy karanténvideóval. . .

. . . a 2018-as Sustained Threat (élőben is egy Georgia közreműködésével adott koncert videóján a 26. perctől). . .

. . .és a Keep Your Eyes Open Boy című 2013-as bemutatkozó kislemez szintén a Speedy Wunderground-szériából:

.
a legelső Speedy Wunderground-kislemez, Emilíana Torrini és a Beta Band-énekes Steve Mason közös I Go Out duettje szintén 2013-ból:

The National: Eucalyptus – videoklip az új First Two Pages Of Frankenstein albumhoz
márc. 22., 18:29
Björk és Shygirl egymás dalait dolgozták át közös duettekké
márc. 22., 5:55
Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra: Racing The Storm – album a budapesti koncert elé
márc. 17., 6:59
Rufus Wainwright – duettek Glüme, Miley Cyrus, Brandi Carlile és Mavis Staples társaságában
márc. 13., 23:03