A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Brutális punk ereklye került fel a YouTube-ra

2015. október 13., 3:00

Egészen hihetetlen felvétel került elő az amerikai őspunk életérzés egyik leglegendásabb antizenekara, a Johnny and the Dicks performanszáról. Az internetre felkerült, kincset érő videó egyszerre képviseli mindazt, amelyet gyűlölni és imádni lehetett a hetvenes évek lázadó erőszak-undergroundjában.

johnnydicks4100915

Lenyűgöző őspunk-ereklye érhető el egyelőre még a YouTube-on – számolt be róla a Dangerous Minds. Az ominózus videón a Johnny and the Dicks egy, 1978-as clevelandi fellépésének részletei láthatók. Jon Savage Punk: An Aesthetic című könyvében jobbára frappánsan összefoglalta az amerikai együttes ars poeticaját, miszerint „nincsenek hangszerek, nincsenek próbák, nincsen zene, nincsen zaj.”

A művészeti terrorként és terrorművészetként is emlegetett zenekar koncertjein valójában szinte bármi megtörténhetett az hagyományos dalokon kívül. Volt rá példa, hogy az egész műsor abból állt, hogy frontember John D Morton egy lánfűrésszel deszkákat darabolt, miközben a formáció többi tagja egy színpadon lévő asztalnál ülve tortát evett, de akadt alkalom, mikor egyszerűen csak némán, hangszerekkel pózoltak a színpadon. A Johnny and the Dicks egy albumot is megjelentett, amelynek korongján a koncepció szerint nem volt semmi.

A videón a zenekar egy, 1978-ban Cleveland színháznegyedében egy McDonalds felett található illegális klubban, a SPACESben adott koncertjének részleteit tartalmazza. A fellépés során a zenekar és a közönség egymástól elzárt helyiségekben tartózkodott, bár a publikum hallotta mi történik a szomszéd szobában, vizuális képet csak egy zártláncú videórendszeren keresztül kapott az előadásról. A felvételek kapcsán Morton úgy nyilatkozott, le van nyűgözve az eredménytől. „Sokkal összetettebb, dühösebb és kaotikusabb, mint ahogyan emlékeztem rá.”

Palotai Zsolt lett az év DJ-je
dec. 4., 14:57