A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Budapestre érkeznek a brit indie rókák – Black Foxxes a Dürer Kertben

2023. november 16., 16:30

A Black Foxxes Jack Henley zenekara, ő írja a zenekar érzékeny és sötét dalait indie rockba és grunge-ba burkolva. Őszinte, gyakran betegség vagy a zord környezet által ihletett dalaikat nemcsak egyre növekvő közönségük, de a zenei sajtó is gyakran méltatja, hamarosan érkező negyedik albumukat pedig élőben is meghallgathatjuk, a Black Foxxes ugyanis február 18-án a Dürer Kertben is bemutatja azt.


Hamisítatlan angol indie egyenesen Exeterből a Dürer kertbe. A csapat 2013-ban alakult Dél-Angliában, első lemezük az I’m Not Well 2016-ban jelent meg, amiért rögtön jelölték is őket a Heavy Music Awards-on legjobb új előadó és legjobb albumborító kategóriában. Zenei stílusuk a kilencvenes évek grunge-jának, indie rockjának és a korai kétezres évekbeli emónak a keveréke. Mark Holley énekest főleg lelki és egészségügyi problémái ihletik meg, Crohn-betegsége kihatással van mindennapjaira és dalszövegeire is.

Második albumuk a Reiði 2018-ban jelent meg, melynek címe izlandi nyelven haragot jelent. Holley a dalok nagy részét Izlandon írta, elmondása szerint először nem tett jót neki a zord környezet és az elzártság mindentől, de aztán rájött, hogyan fordíthatja előnyére és alakíthatja át ezen érzéseit művészetté. Ennek ellenére – vagy éppen ezért – ez lett a zenekar egyik legmelankolikusabb, legsötétebb anyaga.

Ezt követően Holley-t 2020 márciusában otthagyták zenésztársai, ám ő gyorsan kerített maga mellé egy új dobost Finn Mcleant és egy új basszusgitárost, Jack Henley-t, akikkel még abban az évben októberben új albummal jelenkeztek, mely a zenekar nevét viseli, ezzel is megerősítve a rajongóikat – és magukat is – abban, hogy a Black Foxxes erősebb, mint valaha.

A Black Foxxes egyike a ’csináld magad’ zenekaroknak, legújabb albumukat is rajongóik támogatásának segítségével vették fel, mely már előrendelhető, és nemsokára meg is jelenik magánkiadásban The Haar címmel. A budapesti koncerten minden bizonnyal már erről az új lemezről is hallhatunk majd dalokat, ahogyan a korábbi slágerek is életre fognak kelni a Dürer Kert színpadán február 18-án, úgyhogy a szervezők szeretettel várnak mindenkit, aki kész erre az érzelmekkel teli utazásra.