A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Caroline Polachek: Lover To Lover (for Syd Barrett) -válaszdal a néhai Pink Floyd-frontembernek

2021. január 20., 23:18

A Chairlift brooklyni art-pop együttes 2017-es feloszlása után szólópályára tért szintis-énekesnő Caroline Polachek tavaly a Pang albumának dalaiból készült remixsorozat mellett közzétett átdolgozásokat a Sia-féle Chandelierből, a Corrs együttes Breathlesséből és a Some Small Hope című Virginia Astley/David Sylvian-duettből is, most idén pedig bemutatta egy olyan szerzeményét is, amit a Pink Floyd eredeti frontemberének, a néhai Syd Barrettnek egy 1970-es dalára válaszul komponált – ugyanazt a James Joyce-verseskötetet alapul véve, amiből Barrett is dolgozott.

A Pink Floyd 1967-es kislemezeinek és első albumának zseniális dalszerző-gitáros-énekese, a drogokkal magát pszichésen hamar kikészítő Syd Barrett 1968 tavaszán hullott ki az együttesből, de a következő két év során utódjának, David Gilmournak a zenészi és produceri segédletével még két szólóalbumot rögzített: az 1970-ben megjelent The Madcap Laugh és Barrett nagylemezek közül az elsőn Roger Waters, a másodikon a billentyűs Richard Wright is besegített neki a zenekari társak közül. Utána már csak néhány koncertet adott és csak pár elvetélt stúdiózása volt – 1974-re végleg visszavonult a zenéléstől, és 2006-os haláláig nem is lépett többé közönség elé.

A két 1970-es psych-folkos albumon mindent maga Barrett írt, kivéve az első lemezen szereplő Golden Hair című dal szövegét, az ugyanis az ír írófejedelem James Joyce (1882–1941) Kamarazene című 1907-es első verseskötetéből való. Joyce maga is remélte, hogy ezt a 36 rövidke költeményét egyszer majd megzenésítik, ami aztán az elmúlt egy évszázadban rengetegszer meg is történt (többek közt Ed Harcourt, Duke Garwood, Mike Watt, a Mercury Rev, a Flying Saucer Attack, a Sonic Youth és az Eyeless In Gaza tagjai is készítettek belőlük feldolgozásokat), de a rockzenészek közül Barretté volt az első jelentős interpretáció.

Caroline Polachek nagy Barrett-rajongóként nem csak a rockfotós Mick Rock ikonikus The Madcap Laugh borítóképéből csinált saját verziót mezítláb (meztelen nő helyett meztelen férfival a háttérben), de a Golden Hair női válaszdalát is megkomponálta és feldemózta. Ez 2010-ben, a Chairlift első két albuma közti válságos esztendőben történt, miután szakított zenekaralapító társával, a gitáros-énekes Aaron Pfenninggel (akinek az évi távozása után az együttes Caroline és a multiinstrumentalista Patrick Wimberly duójaként működött tovább 2017-ig).

„2010-ben megszállottja voltam a Golden Hair című Syd Barrett-számnak, amiben egy lánynak énekel, aki az ablakán kihajolva dalol. A szövege a Kamarazene című James Joyce-kötet V. verséből való, én meg a X.-et zenésítettem meg a lány válaszaként” – mondja Caroline a Lover To Lover (for Syd Barrett) című szólófelvételéről, amit csak bő egy évtizeddel később, most 2021-ben tett közzé, mikor a BBC rádió felkérésére egy kétórás egybefüggő zenei mixet készített, amibe jól illett ez a kiadatlan szám is.

.
itt van Syd Barrett előadásában a Golden Hair egy 1968-as felvétele és nagylemezre került 1969-es verziója David Gilmour kíséretével. . .

. . .ez pedig Caroline Polachek 2010-ben született Lover To Lover (for Syd Barrett) válaszdala:

.
Caroline Polachek szintén 2010-ban Syd Barrettnek egy híres kortársa és nagy tisztelője, David Bowie előtt is tisztelgett az Always Crashing In The Same Car című 1977-es dal Chairlift-feldolgozásával a We Were So Turned On: A Tribute To David Bowie gyűjteményes lemezen:

.
a Lover To Lover (for Syd Barrett) premierje Caroline Polachek kétórás BBC-rádiómixében 1:08:20-tól:

Motion Graphics: Airdrop
Saint Etienne: Can’t Sleep
The Durutti Column: Love No More
Dan English: Glue
Moses Sumney: Two Dogs
Samuel Organ: Second Skin
A. G. Cook: Haunted
The Roches: Hammond Song
Róisín Murphy: Ancora Tu
Chic: At Last I Am Free
Zsela Thompson: Earlier Days
Judee Sill: Lady-O
Oneohtrix Point Never: Chrome Country
Eckhart Tolle: A New Earth, Chapter 1J
Dead Can Dance: Fortune Presents Gifts Not According To The Book
Felice Bauer: Disappear
Miyako Koda: Silver Scales
Empress Of: Again
Matching Mole: Instant Pussy
Smerz: Rap Interlude
Smerz: The favourite
Caroline Polachek: Lover To Lover (for Syd Barrett)
The Blue Nile: The Downtown Lights
The Books: Vogt Dig For Kloppervok
Yawning Portal: Earthbound II
Lonnie Holley: Six Space Shuttles and 144,000 Elephants
Mr Twin Sister: Sensitive
Klein: 99
Sensations’ Fix: Fragments of Light
Cass McCombs: County Line
Mishio Ogawa: On The Road
Oklou: Nightime
The Dream Academy: In Places On The Run
Caroline Polachek: The Gate [Extended Mix]

Peter Gabriel – dalok a két évtized után érkező i/o albumról, Brian Eno közreműködésével
jún. 5., 5:16
Thom Yorke a brit zeneszerző-producer Clark új Sus Dog albumán – a Budapest Art Orchestra kíséretével
máj. 26., 18:47
Jungle – klipdalok a brit funk-soul tánczenekar új Volcano albumáról
máj. 24., 22:51
Róisín Murphy: The Universe – újabb dal a Hit Parade album és a veszprémi koncert elé
máj. 17., 12:34