A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Cassius feat. Cat Power & Mike D: Action – új szám Beastie Boy-támogatással +FRISSÍTÉS: a dal videoklipje!

2016. március 11., 10:13

A világhódító francia house (Étienne de Crécy, Daft Punk, Mr. Oizo, Justice stb.) egyik legbriliánsabb együttese, a Cassius duó az utolsó nagylemezét 2006-ban adta ki (a 15 Again albumhoz zenekari felállású turné is tartozott a 2007-es Sziget egyik legjobb koncertjével), az utolsó EP-jét meg 2010-ben (The Rawkers), de a sztárproducer-mixer Zdar (Philippe Cerboneschi) és a kopasz kollégája, Boom Bass (Hubert Blanc-Francard) idén már új albummal térnek vissza, melynek Action című első kislemezdalában az amerikai dalszerző-énekesnő Cat Power (Chan Marshall) és a Beastie Boys-rapper Mike D a két vendéghang.

A hiphop felől indult, korai MC Solaar-lemezeken is közreműködő hangmérnök-producerek előbb La Funk Mob nevű instrumentális downtempo projektjükkel dolgoztak, majd a house-ra áttérve 1996-ban L’H0mme Qui Valait 3 Milliard$ fedőnév alatt rakták le az 1999 című albummal berobbant Cassius alapjait (Zdar a kilencvenes évek közepén Etienne De Crécyvel a Motorbass duóban is benne volt, Cassius-karrierjével párhuzamosan pedig külön produceri munkákat is jegyez a Phoenix-sikerlemezektől a Rapture búcsúalbumáig, sőt keverőként még keresettebb szakember).

cassius2015

A francia neo-diszkó-house egyik alaplemezévé lett 1999 után a még hatásosabb-áramvonalasabb 2012-es Au Rêve albumon már egy sereg vendéghang szerepelt (Jocelyn Brown, Steve Edwards, Ghostface Killah), az élőbb hangzású 2006-os 15 Againre pedig még Pharrell is beugrott, de aztán a negyedik album már csak egy évtized után készült el. Az első kislemezdal New Yorkban született, ahol Zdar különféle zenei alapokat mutogatott Mike D-nek és Cat Powernek, a közös munka gyümölcse pedig a világ jobbításának és a modern kori kapcsolatoknak témakörében fogant Action lett, melynek múlt éjszaka Annie Mac műsorában tartották a BBC-rádiópremierjét.

FRISSÍTÉS: a dalhoz március 17-én videoklip is érkezett Yuri Ancarani rendezésében!

.
a legutóbbi Cassius-szám, az Ed Banger Records 2013-as Ed Rec vol. X válogatáslemezén kiadott Sunchild, mely a 2011-ben elhunyt DJ Mehdi emléke előtt tiszteleg:

a Cassius legutóbbi klipje, az I Love U So a We Are From LA rendezőpárostól . . .

. . . és a maradék öt szám a 2010-es The Rawkers E.P.-ről:

Brotherhood
Les Enfants
The No No’s
Shark Simple
Arcadine

.
emlékeztetőül álljon itt egy-egy nagy sláger az első három Cassius-albumról is:

Toop Toop (2006)

The Sound Of Violence (Steve Edwards énekével, 2002)

Feeling For You (Gwen McCrae-hangmintával, 1999)

Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra: Racing The Storm – album a budapesti koncert elé
márc. 17., 6:59
Rufus Wainwright – duettek Glüme, Miley Cyrus, Brandi Carlile és Mavis Staples társaságában
márc. 13., 23:03
Róisín Murphy: CooCool + Can’t Replicate – új számok DJ Koze közreműködésével
márc. 9., 0:39
Sleaford Mods feat. Perry Farrell: So Trendy – klipdal a Jane’s Addiction-frontemberrel
márc. 6., 18:07