A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Cat Power: Wanderer – a Lana Del Rey vendégszereplésével készült új albumról

2018. július 18., 23:58

Az 1972-es születésű amerikai dalszerző-énekesnő Cat Power (polgári nevén: Chan Marshall) a kilencvenes évek közepe óta ad ki lemezeket, de az utóbbi időben csak hat évente kapunk tőle új szerzeményekre épülő albumokat: a nagy sikerű 2006-os The Greatest és a 2012-es Sun után 2018. október 5-re jelentette be Wanderer című visszatérő anyagát, melyre Lana Del Rey-t is meghívta duettezni. A köztes időben a Coldplay-jel a Wish I Was Here filmdalban és a Cassius house duó 2016-os Ibifornia albumán is hallhattuk, a Beastie Boys-rapper Mike D-vel (Action), Pharrell-lel (Go Up) és szólóban is (Feel Like Me).

A korábban sokáig pszichés, alkohol- és drogproblémákkal küzdő művésznő 43 évesen szülte meg első gyermekét (akit most új lemeze borítójára is feltett), és életében egy nyugodtabb korszakot nyitva 2015-től kezdett újra turnézni. 2016-ban részt vett az elhunyt David Bowie előtt tisztelgő sztárparádés Carnegie Hall-koncerten, majd még ugyanabban az évben a kaliforniai Ohana fesztiválon a Pearl Jam-vezér Eddie Vedderrel is duettezett – ekkor talákozott Lana Del Rey-jel is, akivel aztán 2018 tavaszán már együtt is turnézott és egy közös számot is rögzített Wanderer című új albumára.

Az életem irányát ez az utazás adta: városról városra jártam a gitárommal a történetemet mesélve, tisztelettel adózva azok előtt, akik nálam generációkkal korábban is már ezt csinálták. Folk és blues énekesek, és minden, ami a kettő közé esik. Mind vándorok voltak, és szerencsés vagyok, hogy én is közéjük tartozom” – mondja a gitározás mellett zongorán is játszó művésznő a saját maga producereként elkészített új Wanderer lemezről, melynek 1 perc 14 másodperces címadó nyitódalát is közzétette az alábbi albumbejelentő videóval.

a dal élő előadása 2017-ben egy szál gitárral:

.
a Wanderer album számlistája az alábbi Bandcamp-lejátszón. . .

. . . és a borítója nagyban, az énekesnő hároméves gyermekével:

.
a legutóbbi 2012-es Sun album alapverziójának 11 száma (köztük egy Iggy Pop-duett), plusz az eltérő kiadások összes bónuszdala:

Cherokee
Sun
Ruin
3,6,9
Always on My Own
Real Life
Human Being
Manhattan (ebből pluszba videoklip is)
Silent Machine
Nothin’ But Time (featuring Iggy Pop)
Peace and Love
+
Fire
Back In The Days
King Rides By (2011 version)
Bully

.
ráadásként itt az a bizonyos Eddie Vedderrel közös fellépés a 2016-os kaliforniai Ohana fesztiválon, a Tonight You Belong To Me című 1926-os Billy Rose/Lee David-sztenderd feldolgozásával, melyet a Pearl Jam-frontember 2011-es Ukulele Songs szólóalbumán stúdióverzióban is rögzítettek:

megváltozatta a nézőpontomat azt illetően, milyennek kell lenniük az énekesnőknek. . . nagy szerepe volt abban, hogy most hogyan énekelek” – Lana Del Rey itt épp Cat Power iránti rajongásáról beszél idén áprilisban, a közös európai turnéjuk antwerpeni koncertjén:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39