A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Charles Bukowski a Dunán – színdarab a kultikus író Posta című regényéből a Trip Hajón

Molnár Barnabás
2019. október 17., 1:26

Október 21-én, hétfőn a Szegedi Nemzeti Színház színészei a Batthyány térnél álló TRIP Hajón mutatják be ismét Charles Bukowski: Posta című regénye alapján készült szenzációs darabjukat Vissza a feladónak! címmel. Aki még nem látta, ne hagyja ki.

A Vissza a feladónak! tulajdonképpen egy mono-, vagy, a rendhagyó hangmérnöki munka miatt inkább sztereodráma, főszerepben Bánvölgyi Tamással – alias Henry Chinaskival –, aki valami elképesztő intenzitással kelti életre a darabot, ráadásul séróból elmondja a regény oroszlánrészét. A júniusi Trip hajós bemutatón öröm volt látni, ahogy az előadás előtt kicsit még megilletődöttnek tűnő színészgyerek Chinaski jelmezét magára öltve igazi, könyörtelen profivá válik. A színpadon rajta kívül még Tóth Ádám, mint amolyan kellékes szerepel: Chinaski kezébe nyomja a szortíroznivalót, amikor kell, aranyló konfettit és pénzesőt indít a főszereplő háta mögül, vagy a fejébe nyomja a kalapot. A harmadik szereplő Hajdú Róbert, aki laptopja segítségével szólaltatja meg az éterből a regény többi szereplőjét: a levelet váró félőrült öregasszonyokat, Chinaski épp aktuális oldalbordáit, a szívózó, ostoba főnököket és a hülyébbnél is hülyébb kollégákat.
A Vissza a feladónak! szívvel-lélekkel, fanatizmussal elővezetett, szenzációs előadás – nem lehet nem imádni.
Részlet a darabból:

A nyári előadás alatt a közönség végig vette a lapot, folyamatosan röhögött mindenki, néha egy-két néző magáról elfeledkezve kiáltott fel: ”Hát ez hülye!”
Én magam is teljesen belefeledkezve rötyögtem az egyik hátsó sorban; azonnal visszajöttek régi emlékeim, hiszen annak idején pont a Posta volt az első könyv, amit Bukowskitól a kezembe vettem, és az előadás hatására újra el is olvastam.

Az színdarab után a slusszpoén az volt, amikor a pultnál ácsorogva egy postás srác mesélte a vele lógó csajszinak, hogy azért röhögött ő a leghangosabban, mert az a kilátástalan pokol, amit Bukowski ezzel a regénnyel megfestett, tényleg ilyen.

Vissza a feladónak!

Trip hajó

Október 21., este 7 óra

Az előadás előtt dokumentumfilm-vetítés az író életéről Charles Bukowski hétköznapi őrülete címmel, a színdarab után Bukowski after a fordítóval, alias Doktor Pepperrel.

Szereplők:
A Szegedi Nemzeti Színház Bukowski-rajongó tagozata: Bánvölgyi Tamás, Tóth Ádám és Hajdú Róbert.
Fordította: Pritz Péter
Írta: Miklós Krisztián
Hangmérnök: Dancsó Krisztián
Rendezte: Czene Zoltán

Facebook-esemény

Jegyek 

Charles Bukowski – Az író FB-oldal

Posta

Szerző: Molnár Barnabás
A Warpaint egy új meglepetés dallal ünnepli meg 20 éves fennállását
febr. 18., 9:14