A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Charlotte Day Wilson és Kamasi Washington is új albummal jelentkezett

2024. május 16., 14:24

Május 3-án megjelent Charlotte Day Wilson, kanadai multiinstrumentalista énekes-dalszerző és producer második albuma, a Cyan Blue. Szintén ezen a napon jelent meg Kamasi Washington, Los Angeles-i jazz szaxofonos”táncalbuma” , a Fearless Movement is. A maga nemében mindkét album lenyűgöző.

Charlotte Day Wilson dalaiban a gospel zongorától kezdve a soulos basszusszólamokon és atmoszférikus elektronikán át az átható R&B-ig sokféle hatás keveredik. „Szeretném ismét a fiatalkori önmagam friss szemén keresztül látni a világot. Mielőtt még nem volt ennyi lelki csomagom, mielőtt még ennyit éltem volna. Ugyanakkor azt is szeretném, ha a fiatalabb énem látná, hogy hol tartok most. Jó lenne, ha át tudnék adni neki valamit abból a bölcsességből és tisztánlátásból, amivel most rendelkezem” – árulta el dalszerző-énekes, aki Leon Thomas (SZA, Ariana Grande, Post Malone) és Jack Rochon (H.E.R, Daniel Caesar) oldalán készítette el a 13 dalos albumot. Ezúttal igyekezett hátrahagyni a rá jellemző maximalizmust, és sokkal inkább arra törekedett, hogy nyers valójukban örökítse meg az érzéseket és a szerzeményeket inspiráló pillanatokat.

Míg Kamasi Washington korábbi anyagainál inkább a kozmikus ötletek és az egzisztenciális koncepciók domináltak, addig a Fearless Movement esetében sokkal inkább a mindennapokra, a földi élet felfedezésére összpontosít. Ez pedig első gyermeke néhány évvel ezelőtti születésének köszönhető, amiről azt mondja: „Apának lenni azt jelenti, hogy életed horizontja hirtelen felbukkan. A halandóságom nyilvánvalóbbá vált számomra, de a halhatatlanságom is – realizáltam, hogy a lányom tovább fog élni mint én, és olyan dolgokat fog látni, amiket én soha nem láthatok. Meg kellett barátkoznom ezzel a gondolattal, és ez hatással lett a zenémre is.” A lemezen egyébként Washington lánya is közreműködik: épp hogy csak elkezdett ismerkedni a zongorával, amikor megalkotta az Asha The First című szerzemény dallamát. Kamasi Washington egyébként ezúttal is vendégek garmadáját vonultatja fel az Outkastből ismerős André 3000-tól kezdve Thundercatig. A lemez táncosságáról pedig az alábbit mondja: „A tánc mozgás és önkifejezés, és bizonyos értelemben ugyanolyan, mint a zene. A tested segítségével segít kifejezni a lelkedet. Ez az, amit ez az album is szorgalmaz.”