A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Chaz Chance And The Prophets – dalok a Smiths, a Roxy Music, a Suede és a Supergrass tagjaitól

2020. április 28., 16:05

Supergrass-frontember Gaz Coombes a múlt hónapban jelentette be a Radiohead-producer Nigel Godrich-csal felvett 2010-es The Hotrats-feldolgozásalbumának újrakiadását (a Kelis-féle Milkshake friss psych-pop átiratával kibővítve), most pedig előkerült egy sor stúdiófelvétel és videó egy másik 2010-es évek eleji projektjétől is, melyben a Roxy Music gitárosával, a Suede basszistájával és a Smiths egykori dobosával együtt játszott korai hetvenes évekre emlékeztető David Bowie-s hangzású dalokat.

A fenti képeken balról másodikként látható Johnny Daukes, a 2006-ban futó The Message című BBC-tévésorozat és az Acts Of Godfrey című 2012-es mozifilm író-rendezője (aki legutóbb a nálunk is forgalmazott Táncterápia című 2017-es angol filmen vágóként és zeneszerzőként is dolgozott) már a 2010-es évek hajnala óta tervezett egy The Records című sorozatot is – egy lemezcég főnökéről és annak idős édesapjáról, aki a hetvenes évek elején glam-rock sztár volt Chaz Chance And The Prophets nevű zenekara élén.

A fiktív zenekarhoz Johnny Daukes megírt és feldemózott féltucatnyi számot (ez nem okozott neki nehézséget, hiszen már a kilencvenes évek végén is dalszerző-gitáros-énekes volt JD. néven), majd az ismeretségi körébe tartozó Suede-basszista Mat Osman és az annak haveri körébe tartozó Smiths-exdobos Mike Joyce társaságában összerakott egy alkalmi szupergruppot, melyhez megnyerte a glam-rock korszak egyik autentikus hősét, Phil Manzanera gitárost a Roxy Musicból (David Bowie mellett ez a zenekar jelentette a fő inspirációt a Chaz Chance And The Prophets-dalok hangzásához), az énekesi feladatot pedig a Supergrass-vezér Gaz Coombesra bízta.

A projektről 2013 nyarán már megjelentek hírek a zenei sajtóban, ám a tévésorozat végül nem valósult meg, így a hozzá rögzített számokat sem publikálták. A sorozatának sorsával megbékélt Daukesnak most a koronavírus-karanténban volt ideje előbányászni a dalok stúdiómunkáiról készült videofelvételeket, és fekete-fehér formátumban kipakolta őket Vimeo-csatornájára, ahol egy (még színes) beharangozó kisfilm már 2013 óta elérhető volt.

a sztori és a She’s a Queen című szám színesben 2013-ból, majd külön fekete-fehérben is a tegnap közzétett Vimeo-videosorozatban:

a Ghost Of A Chance, Solid Gold Intentions, So Far Away From Me és The Mirror Cracked című további dalok stúdióvideói:

.
az író-rendező-dalszerző SoundCloud-oldalára 2011-ben feltöltött hatszámos demóanyag, melyen egy Lady Jane című szám is szerepel:

.
egy hatperces promo a sorozatterv alapsztorijáról Johnny Daukes hivatalos Vimeo-csatornáján:
https://vimeo.com/138892620

Heartworms: A Comforting Notion – a brit gitáros-énekesnő első EP-je videoklipekkel
márc. 27., 7:58
The National: Eucalyptus – videoklip az új First Two Pages Of Frankenstein albumhoz
márc. 22., 18:29
Björk és Shygirl egymás dalait dolgozták át közös duettekké
márc. 22., 5:55
Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra: Racing The Storm – album a budapesti koncert elé
márc. 17., 6:59