A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Chelsea Wolfe & Emma Ruth Rundle: Anhedonia – videoklip a két gitáros-énekesnő duettjéhez

2021. február 14., 23:41

A gothic rock díva Chelsea Wolfe a Pain Is Beauty (2013), Abyss (2015) és Hiss Spun (2017) albumaival adott budapesti koncertjei óta 2019-ben az akusztikus dominanciájú Birth Of Violence nagylemezzel, majd 2020-ban a doboscsaj Jess Gowrie társaságában alapított Mrs. Piss duó Self-Surgery minialbumával jelentkezett, most 2021-ben pedig egy duettkislemezt adott ki egy másik 1983-as születésű amerikai gitáros-énekesnővel, Emma Ruth Rundle-lal (aki szintén többször játszott az A38-on, Red Sparowes és Marriages nevű együtteseivel is). Közös dalukhoz egy művészi klipet is kaptunk.

Régi barátság az övék: a posztrockos hátterű Emma már a zenekaros időszakában is, majd a 2014-es Some Heavy Ocean című folkos albumától indult szólókarrierje alatt is többször turnézott együtt Chelsea-vel, ugyanahhoz a lemezcéghez szerződtek (az alábbi 2015-ös bulifotójuk is a Sargent House kiadó főhadiszállásán készült a Deafheaven-frontember George Clarke-kal), és még 2020 nyarára is meghirdettek egy páros turnét, de azt a járványhelyzet miatt egy évvel át kellett ütemezniük.

Tavaly mindketten közreműködtek a Two Minutes To Late Night metálműsor sztárparádés karantén-feldolgozássorozatában is: Chelsea az Ozzy Osbourne-féle Crazy Traint énekelte Cave In- és The Dillinger Escape Plan-tagokkal, Emma pedig YOB- és Mastodon-zenészekkel adta elő a Running Up That Hill című Kate Bush-slágert – majd még szintén 2020-ban a Thou doom/sludge metal együttessel is megjelentetett egy közös albumot (May Our Chambers Be Full), és beugrott Chelsea Wolfe Anhedonia című dalának duettverziójába is.

A címbeli anhedónia (a depresszió egyik fő tünete, az örömtelenségérzet, az örömöt okozó tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése) ihlette dalt Chelsea még 2019 nyarán írta és demózta fel, majd a karantén alatt plusz jelentést kapott szerzeményben a régóta tervezett kollaboráció lehetőségét meglátva elküldte Emmának, hogy tegyen hozzá ének- és gitárrészeket (a szintetizátorkörítés és a végső keverés Chelsea állandó zenész-producer társának, Ben Chisholmnak a munkája). A mindkét gitáros-énekesnőnek katartikus élményt jelentő dalhoz a videóban az animátor-rendezőnő Cressa Beer a saját traumáit és karantén alatt érzéseit is hozzátette a gyógyulás lehetőségét sugalló lepkeszimbolikával.

Take an eye for an eye
Take me down with you
Take it all away
I know it all comes back times three
That human, that demon showed me
How it ends when you treat your friends like foes
So don’t come looking for me
I’ve got my walls up now
Protect myself like a fortress
And I’m on my own now

No I can’t sleep baby
And waking up is just a dream
My sadness has lost its cause and I’m
I’m suffocating
So don’t come looking for mе
I’ve got no joy to lend
Protect mysеlf like a fortress
Isolating, bridge withdrawing
Isolated, I can’t take it

Anhedonia
Anhedonia

I’ll be your silent witness
I’ll be your borderline
I’ll keep you safe and sacred
Just keep your heart close to mine

Anhedonia
Anhedonia

.
Emma Ruth Rundle tavaly nyáron a Two Minutes To Late Night metálműsorban Kate Bush 1985-ös Running Up That Hilljének feldolgozását énekli a Mastodon-szólógitáros Bill Kelliher és aszintén gitározó stand-up komikus-műsorovezető Jordan Olds (Gwarsenio Hall), a YOB-basszista Aaron Rieseberg és az Old Man Gloom-dobos Santos Montano kíséretével:

.
Emma másik tavalyi kollaborációja, a Thou metálzenekarral közös októberi May Our Chambers Be Full album:

.
Emma Ruth Rundle legutóbbi szólófelvétele, a Staying Power  2020 augusztusából. . .

. . . a legutóbbi 2018-as On Dark Horses és 2016-os Marked For Death szólóalbumai. . .

. . .és a köztük 2017-ben megjelent The Time Between Us című split EP-je a Young Widows noise-rock zenekar frontemberével, a Jaye Jayle projektnév alatt dolgozó gitáros-énekes Evan Pattersonnal, akivel azóta össze is házasodtak:

David Byrne: The Fat Man’s Comin’ – karácsonyi dal a kövér Télapóról
dec. 2., 17:30
Gaz Coombes – klipdalok a Supergrass-frontember új Turn The Car Around szólóalbumáról
nov. 30., 10:51
Morrissey: Rebels Without Applause – a Bonfire Of Teenagers albumról, Red Hot Chili Peppers-zenészekkel
nov. 26., 6:30
Romy & Fred again..: Strong – a szólópályára tért The xx-frontlány újabb dala a DJ-producerrel
nov. 15., 6:08