A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Christine And The Queens – Madonna és Lorde kedvenc francia popsztárja kitáncolt a nemzetközi piacra

2015. augusztus 6., 16:52

Florence + The Machine és Marina And The Diamonds után itt az idő megtanulni a Christine And The Queens nevet is, főleg hogy a mögötte rejtőző 27 éves francia dalszerző-énekesnő – aki a 2014 legjobb lemezei közt ünnepelt Chaleur humaine című debütalbumával hazájában már szupersztár – lassan nemzetközi tényezővé válik: a hét elején megtartotta első amerikai tévéfellépését (Seth Meyers műsorában) és kihirdette őszre első amerikai turnéját (Marina előzenekaraként fog fellépni).

Az 1988-as születésű nantes-i Héloïse Letissier 2010-ben találta ki magának álcaként a Christine, illetve a Christine And The Queens nevet összművészeti „freak pop” projektjéhez, ahol a királynők a londoni éjszakai klubokban megismert drag queenekről mintázott alteregó kísérők (öt van belőlük: Mathusalem, Mouise, Motus, Miséricorde és Mac Abbey – ez utóbbi kettő a 2011-es és 2012-es magánkiadású EP-k címében is visszaköszönt, de a már rendes kiadóhoz szerződve megjelent 2013-as Nuit 17 à 52 nem folytatta ezt a címsorozatot). A három korai EP-ről átmentett és kissé átalakított kulcsdalokat egy sor remek új szerzeménnyel keverő első album, a 2014 júniusában megjelent Chaleur humain már igazi művészi bravúr volt, melyhez az eredetileg színházi rendezőnek készülő, de táncosként is kompetens dalszerző-énekesnő játékosan teátrális és egyszerűségében is lenyűgöző vizuális kiegészítést is nyújtott Stromae koreográfusa (Marion Motin) és a J.A.C.K. kliprendező duó (Camille Hirigoyen és Julien Choquart) segítségével. A nyolcvanas évek esztétikáját megidéző érzéki elektropop lemez két szuper slágere, az angol refrénnel bíró Saint Claude és az egyik korai EP-nek egy angol nyelvű dalából franciásított Christine a piros és kék videójával is komplementer párt alkotott – az elsőt az év klipjének választották a Victoires de la Musique („a francia Grammy”) februári gáláján, ahol Héloïse az év női előadója díjat is elnyerte.

christine-suit

Az androgün imidzsét férfias öltöny/zakó viselettel is hangsúlyozó Christine egyébként pánszexuálisként definiálja magát, és Facebook-oldala szerint semleges nemű: az It személyes névmás a programadó nyitódal címe volt a legelső EP-jén, majd az első albumán is, melynek nagy része szintén a nemiség és gender témakörében mozog, a köztes állapotot pedig a francia és angol szövegek keveredése is példázza. Az amerikai piacra idén tavasszal egy Saint Claude című EP-t is összeállítottak az angol nyelvű számokból és a Christine új angol változatából (Tilted), a most a héten bejelentett őszi amerikai turnéhoz pedig az albumból is terveznek egy nemzetközi kiadást további angol dalverziókkal. A globális karrierhez persze az is jó jel, hogy olyan popsztárok jelezték már nagyfokú Christine And The Queens-rajongásukat, mint Mark Ronson (aki az énekesnő hangjának textúráját is külön megdicsérte), Madonna (aki a Saint Claude klipből merített ötletek mellett a J.A.C.K. rendezőpárost is átvette saját Living For Love videójához) vagy Lorde (aki az alábbi képen a Destiny’s Child-tag Kelly Rowlanddal ül Héloïse mellett egy divatbemutatón).

christine-lorde-kelly

egy-egy kép a Saint Claude című tavalyi Christine And The Queens-klipből és Madonna idei Grammy-fellépéséről:

christine-madonna

a Saint Claude klipje 2014 áprilisából . . .

. . . és a Christine videója decemberből:

a dal eredeti angol változata, a Cripple a 2012-es Mac Abbey EP-n és élőben egy korabeli francia tévéfellépésen:

a 2015-ös új angol nyelvű változat, a Tilted az áprilisi amerikai EP-n és élőben most augusztus 3-án Seth Meyers műsorában:

az április 18-án a Record Store Day alkalmából 1000 példányban megjelent dupla kislemeznek, az Intranquillitének a címadó száma:

a teljes Chaleur humaine album 2014 júniusából:

1. It
2. Saint Claude
3. Christine
4. Science Fiction
5. Paradis perdus (a veterán francia dalszerző-énekes Christophe 1973-as számának feldolgozása)
6. Half Ladies
7. Chaleur humaine
8. Narcissus Is Back
9. Ugly-Pretty
10. Nuit 17 à 52
11. Here

a 2013-ban megjelent Nuit 17 à 52 című ötszámos EP címadó klipdala . . .

. . . és a többi négy száma:

Wandering Lovers
Starshipper
Photos Souvenirs
The Loving Cup

.
az énekesnő YouTube-csatornájának első videója 2010-ben épp egy Madonna-dal, a Holiday feldolgozása volt:

Héloïse az első Christine And The Queens-album felvételei közben:

christine-studio

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39