A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Cindy Wilson – a B-52’s szőke énekesnője is előáll első szólóalbumával

2017. július 27., 10:49

Az első koncertjét 1977-ben adó amerikai new wave slágerzenekar, a 2008-as utolsó lemezével a Balaton Sound fesztiválon is fellépő B-52’s legfiatalabb – és egyetlen heteroszexuális – tagja, a szőke énekesnő Cindy Wilson idén lett 60 éves, és az együttes vörös hajú dívájának, Kate Piersonnak a szólódebütálásához hasonlóan ő is csak a hatodik X fölé érve áll elő első saját albumával: az elmúlt egy évben készített két EP-je (Sunrise, Supernatural) után idén ősszel adja ki a PledgeMusic oldalán közösségi finanszírozással megtámogatott Change című nagylemezét, melyet szülővárosából, a georgiai Athensből való fiatal zenészekkel rögzített.

Cindy Wilson a szólódalainak hangzást a “turbo chill” stílusmeghatározással illeti, és fő hatásaiként olyan előadókat említ, mint Björk, Gary Numan, az Air vagy a Tame Impala. A tavalyi első szóló-EP-jére még három feldolgozást is rögzített (a dán Junior Senior popduó Take My Time-jának már a 2005-ös eredetijében is vokálozott vendégként, a Broadcast-féle Corporeal átdolgozását az elhunyt énekesnő Trish Keenan előtti tisztelgésként választotta, a Bother című dalt pedig a nyolcvanas évek első felében Athensben működött haverzenekaruknak, az Oh-OK-nak a repertoárjából vette át, de nyilván saját elvesztett fivérére, a B-52’s néhai gitárosára, az 1985-ben AIDS-ben elhunyt Ricky Wilsonra is emlékezett vele), az idei Supernatural EP-je azonban már csupa saját szerzeményből állt, melyeket kísérőzenekara két gitárosával közösen írt.

Az őszre bejelentett Change albumról elsőként az egyik legfrissebb számot mutatták be: az itt hallható Mystic című szintipop dal az énekesnő elmondása szerint a rejtett misztikus képességeinkről, a multidimenzionális személyiségünkről szól, és arról, hogyan próbáljuk meghatározni és kiismerni magunkat – az alábbi YouTube-lejátszón pedig már az albumborítót is láthatjuk.

Cindy Wilson egy tavaly decemberi stúdiófellépésen az első EP teljes ötszámos anyagával:

0:00 Sunrise
4:05 Take My Time (Junior Senior-feldolgozás)
8:13 Brother (Oh-OK-feldolgozás)
11:10 Wake Up
15:20 Corporeal (Broadcast-feldolgozás)

.
Cindy Wilson két EP-je, a Sunrise 2016 szeptemberéből. . .

. . .és a 2017 februárjában közzétett Supernatural, már csupa saját szerzeménnyel:

.
azok közül a B-52’s-dalok közül, melyeket Cindy Wilson egyedül énekelt, az 1980-as Give Me Back My Man a legismertebb. . .

. . . a legjobb pedig az 1985-ből való Ain’t It A Shame. . .

. . .amit még Sinéad O’Connor is feldolgozott:

Morrissey: Rebels Without Applause – a Bonfire Of Teenagers albumról, Red Hot Chili Peppers-zenészekkel
nov. 26., 6:30
Romy & Fred again..: Strong – a szólópályára tért The xx-frontlány újabb dala a DJ-producerrel
nov. 15., 6:08
Fever Ray: Carbon Dioxide – újabb dal az öt év után érkező új Radical Romantics albumról
nov. 10., 17:23
dEUS: Must Have Been New – a tíz év után érkező új How To Replace It albumról
nov. 9., 8:13