A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Cléa Vincent szereplése Jimmy Fallon idei francia kedvencének, Katerine-nak a tribute albumán

2017. december 27., 23:51

Az amerikai tévés műsorvezető Jimmy Fallon egyik legszürreálisabb idei produkciója az volt, amikor egy nyári adásban kigúnyolt Moustache (Bajusz) című dadaista francia dalt novemberben már közösen adott elő az eredeti szerzővel, az énekes-színész Philippe Katerine-nal, szoknyás lábakon táncoló óriás bajszok között! A bohém bajuszdalnok még ugyanabban hónapban duettezett Cléa Vincent párizsi elektropop énekesnővel is, akitől most decemberben egy tisztelgő feldolgozást is kapott fiatal francia előadók által összeállított tribute albumára!

Az 1968-ban Philippe Blanchard néven született Katerine leginkább Sébastien Tellier-vel rokonítható figurája a modern francia popzenének, Serge Gainsbourg-sanzonrajongásától a Daft Punk ihlette elektronikus kirándulásaiig (Chilly Gonzalesszel felvett 2005-ös Robots après tout albumának címe a robotsisakos duó az évi Human After Alljára felel), és színészként is gyakran láthatjuk (Festeni vagy szeretkezni, Profi bérgyilkost keresünk – nem nem akadály, Jöjj el napfény! stb.), a Gainsbourg (hősi élet) című életrajzi filmben például Boris Viant játszotta, a Charlie kettős élete című Jonathan Demme-filmben pedig kedvenc színésznője, Anna Karina egy rajongóját (neki 2000-ben egy egész nagylemeznyi dalt is írt, ahogy további színésznők részére is komponált teljes albumokat).

A kilencedik sorlemezén, a 2010-es Philippe Katerine albumon szerepelt Moustache című röhögős minimálszövegű dal („gyerünk, tedd fel a bajszod! vedd le a bajszod! tedd vissza a bajszod! tartsd fenn a bajszod! vedd le a bajszod!”) az idei évben nem várt népszerűségre tett szert Amerikában is, mikor Jimmy Fallon júliusban kigúnyolta műsora nevetségesen rossz lemezeknek szentelt Do Not Play blokkjában (az alábbi videón 4:05-től) . . .

. . . majd egy novemberi adásban már együtt énekelte a meglepetésvendégnek meghívott eredeti szerző-előadóval, Katerine-nal:

a Moustache eredetije Katerine 2010-es Phlippe Katerine című nagylemezéről:

.
Katerine az amerikai tévéfellépése után egy héttel egy másik különleges duettet is énekelhetett élőben, egy olyan partnerrel, aki nem viccként, hanem komoly példaképként tekint rá: a 2014-es Non Mais Oui című páros lemezével feltűnt, majd 2016-os Retiens mon désir albumának és idei Tropi-Cléa EP-jének szerzeményeivel már egy latin-amerikai turnéra és londoni fellépésre is eljutó szintetizátoros-énekesnő Cléa Vincent november 23-án a párizsi Le Cigale színpadán adott telt házas koncertjére Katerine-t hívta díszvendégnek, akinek Amiami című 2014-es dalát együtt adták elő.

Thomflat (@thomflat) által megosztott bejegyzés,

Cléa Vincent másik kedvenc Katerine-dala, a magánéleti boldogságról szóló tavalyi Moment parfait. . .

. . .amiből most decemberben egy zongorás feldolgozást is közzétett. . .

. . .az énekes előtt tisztelgő Ils voulaient faire un tribute (à Katerine) feldolgozáslemezen, további fiatal francia előadók társaságában:

.
egy összeállítás Katerine-videókból:

Il Veut Faire Un Film
Sac En Plastique
A Toi – A Toi (avec Edie)
Le Rêve
Le Rêve
Moustache
Parivélib’
Morts – Vivants
Bien Mal
La Reine D’Angleterre
Té-lé-phone
Juifs Arabes
Liberté
Bla Bla Bla
La Banane
Cette Mélodie
Des Bisoux
Les Derniers Seront Toujours Les Premiers
J’Aime Tes Fesses (avec Jeanne Balibar)
Musique D’Ordinateur
Vieille Chaine
La Musique

.
a kanadai billentyűs-hangszerelő Chilly Gonzales segédletével felvett 2005-ös Robots après tout tánclemez klipjei:


ó
Excuse-Moi
Louxor J’Adore
Qu’est-ce qu’il a dit
100% VIP
78-2008

.
kisfilmek az Anna Karinának készített 2000-es Une Histoire d’amour album és a hozzá tartozó turné idejéből:

Björk feat. Sindri Eldon: Ancestress – klip az énekesnő fiával közös dalhoz
szept. 22., 15:59
The Smashing Pumpkins: Beguiled – klipdal + további számok az ATUM rockoperából
szept. 20., 18:30
Billy Nomates: Balance Is Gone + Blue Bones – klipdalok az angol énekesnő új CACTI albumáról
szept. 18., 17:52
Björk: Ovule – újabb klipdal a Fossora album elé
szept. 14., 17:45