A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Cosmo Sheldrake-koncertvideók – halászhajón, lovaskocsin, disznóólban

2014. december 21., 17:28

Az idei év egyik nagy felfedezettje a 25 éves bohém londoni multiinstrumentalista-dalszerző-énekes-producer Cosmo Sheldrake, aki videosorozatában halászhajón, lovaskocsin, disznóólban, miniatűr játékfaluban vagy épp önkiszolgáló mosodában adja elő folktronica szerzeményeit, de itt most az e havi rennes-i Trans Musicales fesztiválon adott koncertje is végignézhető.

Bár hivatalos életrajzában ez az infó nem szerepel, Cosmo Sheldrake két zseni gyermeke. Apja a kollektív emlékezet, a kollektív tudat és a morfogenetikus mező kutatójaként a világ 100 legmeghatározóbb globális gondolkodója közt jegyzett biokémikus professzor Rupert Sheldrake, anyja pedig a képzőművész és biofizikus végzettségű Jill Purce, aki a hetvenes évek első felében a német zeneszerzővel és elektronikus zenei úttörővel, Karlheinz Stockhausennel élt és dolgozott együtt, majd tibeti szerzeteseknél tanult torok/felhangéneklést, és a hangok (főleg az emberi énekhang) spirituális és gyógyító dimenzióinaknak egyik legelismertebb kutatója és terapeutája lett. A kis Cosmo már négyévesen zongorázott, és mára több mint 30 hangszeren tud játszani (a bendzsótól a nagybőgőn és a dobokon át a fenti kép jobb szélén látható szouszafonig), és az anyutól tanult tibeti, illetve mongol torokéneklés mellett a beatbox mestere is lett, tavaly pedig Bobby McFerrin tanítványaként sajátított el mindenféle improvizációs technikákat. Az elmúlt években ő maga is tanított iskolákban és vezetett kórust Brightonban, komponált filmekhez és színházi előadásokhoz, és 2007 óta koncertezik mindenféle stílust (folkot, dubot, hiphopot, kísérleti elektronikát, sanzonhagyományokat, balkáni fúvószenét stb.) keverő Gentle Mystics nevű együttesével (melynek triófelállásból mára kilenctagúvá nőtt eklektikus truppjába saját bátyját, a növénybiológus Merlin Sheldrake-et is bevette tangóharmonikázni), de néha a folk-rock gitáros-énekes-színész Johnny Flynn-nel és annak The Sussex Wit nevű kísérőzenekarával is fellép. Első saját neve alatt jegyzett kislemeze, az áprilisban megjelent The Moss után most novemberben szerződött a Transgressive nevű londoni független kiadóhoz, illusztris társaságba (Foals, Neon Indian, Dry The River, Alvvays stb.). Szólókoncertjein virtuóz loop technikával tud egyszemélyes zenekarként működni, amint ezt az alábbi friss franciaországi fesztiválfellépés is bizonyítja, melynek felvételét az ARTE tévécsatorna mutatta be.

Cosmo-dalok disznóólban, lovaskocsin, önkiszolgáló mosodában, az angliai Bekonscot modellfaluban és egy halászhajón:

Rich featuring Andrea Vargas (Live At The Pig Sty)
Prefusify  (Live In The Laundrette)
The Moss  (Live At The Village)
Solar / The Fly pt. 2 (Live On The Trap)
The Fly (Live On A Fishing Boat)

egy összeállítás Cosmo Sheldrake eddig közzétett szólófelvételeiből:

FRISSÍTÉS: 2015. február 2-án Cosmo bemutatott egy Tardigrade Song , vagyis Medveállatka dal című új stúdiófelvételt!

medveallatka-3

.
ráadásként itt a Gentle Mystics 2011-es címnélküli debütalbumának néhány száma, az élen a Spiralling Breeze kislemez- és klipdallal:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39