A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Courtney Barnett feldolgozása Nick Cave első zenekarától – Jack White-tal!

2015. október 6., 21:02

Jack White saját kiadójánál, a Third Man Recordsnál 2009 óta fut a Blue Series kislemezsorozat, melyhez a főnök úr produceri irányítása alatt olyan sztárok is készítettek már exkluzív felvételeket, mint Tom Jones, Beck, Stephen Colbert vagy Michael Kiwanuka. A széria női szereplői közül hallhattuk már az Alabama Shakes-frontcsaj Brittany Howard, a hegedűs-énekesnő Lillie Mae Rische és a brit folktündér Laura Marling kiadványait, de most itt a legfrissebb: az ausztrál gitáros-énekesnő Courtney Barnett egy Nick Cave által 1979-ben sikerre vitt dal feldolgozásával.

Az ausztrál alternatív rock kultikus dalai közé számító Shivers először Nick Cave első együttesének, a Boys Next Doornak a Door Door című első albumán jelent meg 1979-ben, de az egy évvel korábban csatlakozott Rowland S. Howard gitáros ezt a tinédzserkorában írt – és egy tinédzserkori szerelmi csalódásról szóló – szerzeményét már The Young Charlatans nevű előző zenekarában is játszotta (ott még ő maga énekelte, de a Young Charlatans 1978-as demóját csak évekkel később ismerhette meg a nagyvilág).

birthdayparty5

A korábban már több nevet is kipróbáló The Boy Next Door idővel The Birthday Party lett, és Melbourne-ből Londonba, majd Berlinbe tette át székhelyét, de a Howard és Cave között elmérgesedő viszony miatt végül 1983-ra teljesen széthullott. Az utolsó felvételeken és turnékon szereplő tagság és közreműködői gárda nagy része Nick Cave And The Bad Seeds néven kezdett új fejezetet, míg Howard a Crime & The City Solution és These Immortal Souls együttesekben, illetve később szólóban folytatta (utolsó albumát 2009-ben bekövetkezett halála előtt pár hónappal adta ki).

boysnextdoor-shivers

Howard szemében mindig tüske maradt, hogy Cave „az öngyilkosságot fontolgattam” kezdetű Shiverst az ironikusnak szánt eredeti hangvétel helyett melodramatikusra vette, és később már maga a frontember is hibának tartotta, hogy az elhíresült Boys Next Door-verziót nem a szerző énekelte fel. A 27 éves énekesnő, Courtney Barnett nyilván tudatban volt mindennek, mert inkább Howard szelleméhez (és persze saját szarkasztikus énjéhez) igazodva készítette el saját feldolgozását zenésztársaival – az alábbi képen is látható Bones Sloane basszusgitárossal és Dave Mudie dobossal – meg a producer/stúdiófőnök Jack White-tal.

a Boys Next Door 1979-es kislemez- és klipdala a 21 éves Nick Cave énekével:

az egy évvel korábban, 1978-ban rögzített The Young Charlatans-féle verzió még az eredeti szerző énekével:

a dal élőben Rowland S. Howard 1999-es tévéfellépésén, egy rövid interjú-felvezetővel:

I’ve been contemplating suicide
But it really doesn’t suit my style
So I think I’ll just act bored instead
And contain the blood I would’ve shed

She makes me feel so ill at ease
My heart is really on its knees
But i keep a poker face so well
That even mother couldn’t tell

But my baby’s so vain
She is almost a mirror
And the sound of her name
Sends a permanent shiver
Down my spine

I keep her photograph against my heart
For in my life she plays a starring part
All alcohol and cigarettes
There is no room for cheap regrets

She makes me feel so ill at ease
My heart is really on it’s knees
But i keep a poker face so well
That even mother couldn’t tell

But my baby’s so vain
She is almost a mirror
And the sound of her name
Sends a permanent shiver
Down my spine

.
Courtney Barnett október 16-án megjelenő kislemezének borítóképe a Blue Series sorozatnál megszokott kék alapon:

courtneybarnett-blue

Courtney kislemezén a Shivers feldolgozás mellett stílszerűen egy saját szerzemény átirata is szerepel: a kiadvány A-oldalára kerülő Boxing Day Blues (Revisited) a tavasszal boltokba került Sometimes I Sit And Think, And Sometimes I Just Sit album záródalának, a Boxing Day Bluesnak az újragondolt/továbbírt változata lesz.

FRISSÍTÉS: íme, itt a Jack White nashville-i stúdiójában és produceri segédletével készült Boxing Day Blues (Revisited) című új Courtney Barnett-szám, mely a kislemez megjelenésének napján a YouTube-ra is felkerült!

.
ráadásként itt van Courtney Barnett előző kislemeze, az augusztusban megjelent Nobody Really Cares If You Don’t Go To The Party a hozzá tartozó londoni performance videóval:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39