A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Csillagpor, vér és fertőző betegségek – a legfurább anyagok, melyeket valaha vinylbe préseltek

2016. július 22., 21:41

Kevés olyan kreatív anyaghasználatot megengedő iparág létezik, mint a bakelitgyártás, azt azonban csak kevesen ismerik fel, egy korong már csupán puszta alkotóelemeiben is lehet lenyűgöző avagy bizarr. A Mixmag összeszedte a lemezekre kevert legfurcsább fűszeranyagokat.

asteroiddust1

Csillagpor – A brit pszichedelikus-pop együttes, az Emperor Yes 2014-es, An Island Called Earth című albumának száz példányához egy, a XVI. században becsapódott meteoritból származó, felszínre hozott port is felhasználtak. Az Alcopop! Records gondozásában megjelent anyag azóta kivívta magának a „kozmikus vinyl” jelzőt.

“Getting-Your-Hair-Wet-With-Piss”-Eohippus

Emberi haj és vizelet – Két éve a Colorado-i Eohippus kedveskedett rajongóinak Getting Your Hair Wet With Piss 7″ kislemezük száz példányban limitált kiadásával, melynek készítésekor stílszerűen valódi emberi hajat és vizeletet használtak fel.

FlamingLipsBLOOD1

Menstruációs vér – Szintén 2014-ben jelent meg a Perfect Pussy Say Yes To Love című, áttetsző vinyl kiadványához a zenekar elsőszámú énekesnője csempészte saját árnyalatát, menstruációs vérével színezve fel a 180 példányos szériát. Az ötletet egyébként a Flaming Lips vitte a legmesszebbre, mikor a The Flaming Lips And Heavy Fwends lemez tíz korongjában keverte össze többek között Chris Martin, Erykah Badu, Ke$ha, valamint Nick Cave vérét. A lemezeket darabonként 700 ezer forintért adták el, a befolyt összeget jótékonysági célra fordítva.

opiumden

Vérzéses végbélfertőzés – A lista minden bizonnyal legindokolatlanabbja RA-X 2004-es, The Opium Den (Parts I-IV) című albuma, melybe a heveny vérzéssel és a záróizmok veszélyes ernyedtségével járó végbélfertőzés baktériumát préselték. A lemez hátoldalanának különleges, barnás-lilás árnyalata van, játszása során pedig az emberi ürülék összetéveszthetetlen parfümjének enyhe verzóját árasztja magából.

bibleashes

A Biblia hamvai – 2010-ben a Detroit-i Hellmouth megtette azt, amiről a legtöbb hardcore-punk banda csak álmodik. Az együttes tagjai rituális keretek közt égettek el  egy XIX. századi német Bibliát, melynek hamvait kiadójuknak megküldve, majd azokat Gravestone Skylines lemezük 33, szentségtelen példányába keverték.

xraybones

Emberi röntgen képek – Az 1950-es évek Oroszországában a stilyagi néven ismert underground szekta előszeretettel használt fel kórházak röntgenképeit bakelitlemezeik díszítéséhez. A csoport vezetői, Ruslan Bogoslowski és Boris Taigin kézzel vágták formára a lemezeket és cigarettával égettek lyukat a közepükbe. A röntgen-lemezekre főként tiltott, külföldi előadók anyagai kerültek, a korongokat pedig a feketepiacon terjesztették: ahogy a stilyagi lemezek iránti kereslet drasztikusan növekedni kezdett, Bogoslowskit és Taigint előállították s mindkettőjüket öt-öt év szibériai kényszermunkára ítélték.