A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Csütörtökön kezdődik a háromnapos Rocktoberfest Miskolcon

2022. október 9., 14:54

Október 13-án kezdődik és 15-ig tart Miskolcon a Rocktoberfest, mely fesztivált az idén 20 éve, 2002-ben rendezte meg először a Miskolci Egyetem Rockwell Klubja. Magyar részről a fő fellépők a Margaret Island, a Follow The Flow, a Punnany Massif, a Carson Coma, a Kiscsillag és a Quimby lesznek, külföldi részről pedig Minnelli, Inna és Regard.

A Rocktoberfest azért jött létre, mert Miskolcon anno – és azóta is – egy nagyobb volumenű zenei fesztivált szerveztek, a Miskolci Egyetemi Napokat, mely főként a Miskolci Egyetem hallgatóinak rendezvénye. Egyértelmű volt, hogy egy 160 ezres nagyváros, Magyarország 4. legnépesebb városa fontosabb kell, hogy legyen a hazai rendezvénytérképen. Pláne, hogy Miskolcon a könnyűzenének és a rockzenének sok évtizedes múltja van: 1973-ban itt rendezték Magyarország első – és sokáig egyetlen – rockfesztiválját, mely szélesen értelmezett könnyűzenei fesztiválként jelentős tömeget mozgatott meg a városban és a hazai jelentős zenekarok többsége fellépett a fesztiválon. A Rocktoberfest-tel a Rockwell Klub kísérleti programsorozatot is indított: rockelőadók mellett a hazai alternatív, underground szcéna képviselői és az újonnan felfedezett előadók is helyet kaptak a line-upokban, különösebb műfaji, stílusbeli korlát nélkül. Már az első években a Kispál, a Quimby, a 30Y és az Anima mellett fellépett a Belga, Palotai, Ludmilla, Szilárd, míg az (akkor) új felefedezettek között színpadra lépett Rúzsa Magdi, majd később Caramel. Rocktoberfest 2012-ben volt utoljára Miskolcon, ekkortól kezdődött el szeptemberben a Miskolci Sörfesztivál, mely zenei téren teljesen más, főként retro előadókat vonultatott fel.

A Rocktoberfest azért indul újra, mert mára hasonló fesztivál (hiány)helyzet alakult ki, mint 20 éve. Miskolcon azóta is csak a Miskolci Egyetemi Napok a könnyűzenei fesztivál, (annak ellenére, hogy a közeli Hegyalja Fesztivál is megszűnt és 2011 óta nincsen a főként undergroundra koncentráló GYÁR Fesztivál sem) városban nem indult el hasonló vidéki nagyfesztiválokhoz hasonló kezdeményezés annak ellenére sem, hogy 2014-ben a Miskolci Egyetemen rendezték az EFOTT-ot, amely megfelelő alap lehetett volna egy új zenei fesztivál megalapítására. Részben a covidnak betudhatóan évek óta nincs sem Opera-, sem Sörfesztivál. Hiszünk benne, hogy Miskolc kultúraszeretete, a fesztiválok és a zenei élmények iránti kíváncsiság legalább ugyanolyan, mint a Rocktoberfest indulásakor volt.

Az idén a valaha volt legszínesebb Rocktoberfesten vehet részt a közönség – zeneileg is és egyéb vonatkozásokban is.

  • Miskolcon a Rocktoberfest lesz az első olyan zenei fesztivál, ahol három aktuális világsztár is fellép.
  • Az első Rocktoberfestek fellépői közül idén – a Budapest Park után – itt tér vissza a Quimby és fellép a Kiscsillag is.
  • A mostani hazai trend nagyobb zenekarai közül a Carson Coma először lép fel fesztiválon Miskolcon, a Margaret Island és a Punnany Massif fellépésére már most jelentős az érdeklődés.
  • Emellett az elektronikus és underground vonal több jelentősebb képviselője is színpadra lép.

A Rocktoberfestet a Miskolci Egyetemi Campus közepén rendezik, ugyanott, ahol korábban, az eddigieknél nagyobb területen. A miskolci Egyetemváros talán a legideálisabb rendezvényhelyszín egy kompakt fesztivál számára. A rendezvény külső helyszínei több, mint 9000m2-en helyezkednek el, ebből a nagyszínpad előtti terület fedett lesz. Több, mint 1000m2-en a Rockwell Klub 3 helyszínen várja a fesztivál látogatóit beltéren.

Enni inni miket lehet majd?

A Rockwell Klub étel és italkínálata mellett a szervezők helyi gasztronómiai szereplőket hívnak meg, hogy fesztiválozók a környék ételeivel és italaival találkozhassanak. Így lesz helyi burgeres, helyi keszegsütő, helyi kürtős kalács, BAZ Beer helyi kézműves sör, tokaji borok és még sok minden. Emellett – bár jó idő várható – lesznek forró italok is. És minden bizonnyal tompa kések is.

További információ

Facebook-eseményoldal

Címlapfotó: Galgóczi Németh Kristóf