A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Dalok a bolhapiacról – less be az Aranyakkord alkotói műhelyébe

2019. június 1., 13:24

A Dalok a bolhapiacról egy képzelt színdarab dalait foglalja össze, a próbateremben felvett live session kisfilmben pedig megnézhetjük, miként is zajlik az élet az Aranyakkord, azaz Kiss Tibi és Vastag Gábor duójának dalkeltetőjében.

Az Aranyakkord koncertjeinek hangulatát idézi meg a zenekar most megjelent, negyven perces kisfilmje, a Dalok a bolhapiacról. Kiss Tibi (Quimby) és Vastag Gábor (A Kutya Vacsorája) zenekarával éppen azokba a pillanatokba, abba a térbe engedik be a közönséget, melyeket külső szemek általában nem láthatnak. Koncertjeik szinte ugyanolyan intim hangulatú örömzenélések, mint ahogyan a dalaikat is csiszolgatják második otthunokban, a próbateremben.

„Most a nézők is képet kaphatnak a dalok születéséről. Ez egy werk-jelenetekkel színezett, zenés kisfilm, amiben a muzsika játssza a főszerepet, Lajkó Félix a vendégünk, és természetesen velünk van állandó szívbéli percussionistánk Gábor Andor UFO is” – meséli Tibi. A felvételen így teljesen élőben muzsikálnak és a 15 dal között több olyan is hallható, melyet korábban csak fellépéseiken játszottak, de félig kész számok is helyett kaptak a filmben. „Teljesen hozza a koncertjeink hangzás- és képivilágát” – teszi hozzá Vasti. A kisfilmet egyébként a több Aranyakkord-klipet is jegyző sinco készítette.

De miért pont a bolhapiacról vannak a dalok? Ezt Tibi magyarázza: „A bolhapiac egy, a fejünkben lévő színdarab, ami folyamatosan fejlődik, innen a cím. Ez a környezet ugyanis sokszor hatással van a zenénkre. Ez egy kis pszichés segítség, egy szál, ami mentén tudjuk, hogy merre járunk. Ezeket a dolgokat járjuk körbe. Éppen ezért sokféle dal van rajta, a recsegős, torz, pszichedelikus sámánzenétől egészen a lágy, akusztikus altatóig.”

A felvételek során a zenekar vendége volt Lajkó Félix is, aki a legutóbbi Aranyakkord-dalban, a Tudom, hogy hol vagyok-ban is közreműködött. „Innen jött az ötlet, hogy hívjuk meg erre az élő muzsikálásra is, hiszen ő ebben a legjobb; amikor valami valós időben rakódik össze a közös zenélés során” – mondja Vasti. – „Ha egy ilyen profi művésszel összehoz az élet, akkor nehogy csak egy számon dolgozzunk már együtt.”

„Igazából bedobtuk a mélyvízbe, ahogy a videón is látszik, felfedezhető, hogyan rakódik össze egy dal. Ez egy laza muzsikálás, ahová meghívtuk őt is vendégként” – fűzi hozzá Tibi.

A Dalok a bolhapiacról így most mindenki otthonában megidézhetővé teszi az Aranyakkord-koncertek hangulatát, aki pedig ezután kedvet kap ahhoz, hogy élőben is megnézze őket, annak érdemes a Facebookjukat követni a nyári dátumokért.

Palotai Zsolt lett az év DJ-je
dec. 4., 14:57