A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Danyèl Waro és Ann O’aro – Réunion szigetéről érkező énekesek koncertje a Müpában

2019. július 8., 0:38

A Calexico együttes és az Iron & Wine név alatt dolgozó dalszerző-énekes Sam Beam november 12-re meghirdetett közös koncertje mellett még ugyanabban a hónapban egy másik izgalmas folkos párosítást is kapunk a Müpában. Az Indiai-óceánban Madagaszkár mellett fekvő francia Réunion sziget különleges zenei és énekstílusának, a maloya nevű helyi bluesnak két illusztris előadóját is hallhatjuk egyazon estén: a veterán politikai aktivista/költő-énekes Danyèl Waro és ifjú felfedezettje, a táncos-énekes-költőnő Ann O’aro november 24-én lépnek fel Budapesten.

Az eredetileg a helyi rabszolgák zenéjeként született, afrikai, madagaszkári és indiai gyökerű, ritmushangszerekre és felelgetős énekre épült maloya sokáig betiltott előadási forma volt, de az elmúlt fél évszázad során a réunioni öntudat szerves részévé vált, és 2009-ben az UNESCO is felvette az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.

A fehér, fekete és indiai ősökkel egyaránt bíró 1955-ös születésű Danyèl Waro (francia írásmódú polgári nevén: Daniel Hoareau) a hetvenes évek közepétől kulcsszerepet játszott a maloya tradíció felélesztésében. A franciaországi sorkatonai szolgálat megtagadása miatt fiatalon két évet egy rennes-i börtönben töltő (Romans ékri dans la zol en Frans, azaz Francia földön írt regény című első könyvét és első saját dalait is akkoriban író) énekes politikus hangvételű számaiban a kreol nyelvű szövegeket saját készítésű instrumentumai – a lopótökre épített húros bobre, illetve a kayamb, roulèr és pikèr nevű ritmushangszerek – kísérik. Waro a világzenei színtéren is nagy tiszteletet vívott ki puritán és kompromisszummentes művészetével, 2010-ben WOMEX-díjjal jutalmazták, Mandela című dalának egy részlete pedig még Beyoncé és Jay-Z közös 2013-as Drunk In Love slágerének nagy sikerű Kanye West-remixében is hallható volt.

Danyèl Waro 2001-es Mandela című dala. . .

. . .és annak egy részlete Beyoncé és Jay-Z közös 2013-as Drunk In Love slágerének 2014-es Kanye West-remixében:

a Monmon című legutóbbi Danyèl Waro-album 2017-ből:

1 Famila
2 Monmon
3 La Mauvaise Reputation
4 Gabriyélé
5 Dori
6 Panga
7 Fanzan (intro)
8 Fanzan
9 Madanm Baba
10 Naraini
11 Karinm

.

Danyèl Waro egyik fiatal felfedezettje, az 1990-es születásű Ann O’aro (Anne-Gaëlle Hoarau) templomi orgonán és fuvolán képzett zenészből lett táncos-koreográfus és költő-énekesnő. Egy baleset hosszú időre ágyhoz kötötte, gyógyulását a zene és a költészet segítették, és a maloyában találta meg az eszközt arra is, hogy az őt megerőszakoló, majd öngyilkosságot elkövető apja által okozott traumákkal leszámolhasson. 2018-as címnélküli debütáló albumának kreol és francia nyelvű dalait élőben egy fúvós és egy ütőhangszeres kíséretével adja elő, és így hallhatjuk majd Danyèl Waróval közös turnéján is a Müpában.

Ann O’aro a franciaországi Dijonban az idei Faits Divers fesztiválon:

a művésznő Kap Kap című 2017-es klipdala. . .

. . .és teljes 2018-as bemutatkozó albuma:

1 Kamayang
2 Lo Shien
3 Kap Kap
4 Le Corps Conquis
5 Lo Lor Kape
6 Zwazo
7 Oktob
8 K’m Out Ka
9 Dann Fon Laba
10 Zantray
11 Zardin
12 Valval Rouz

.
Danyèl Waro és Ann O’aro közös budapesti koncertje a Müpa honlapján:
http://mupa.hu/program/vilagzene-jazz-konnyuzene/dany-l-waro-ann-o-aro-2019-11-24_20-00-fesztivalszinhaz

Gruff Rhys: The Almond And The Seahorse – dalok Charlotte Gainsbourg és Rebel Wilson filmjéhez
jan. 27., 23:59
Fever Ray: Kandy – a svéd The Knife duó testvérpárja újra közös klipben
jan. 25., 17:26
The National: Tropic Morning News – az új First Two Pages Of Frankenstein albumról
jan. 18., 18:30
Sleaford Mods: UK Grim – az új album címadó klipdala
jan. 17., 12:35