A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Daphne Guinness: Optimist In Black – album David Bowie producerével

2016. május 23., 22:01

Az ír-angol arisztokrata divatikon Daphne Guinness – aki többek közt a néhai Alexander McQueen és más extravagáns tervezőkollégák modell-múzsájaként vagy Lady Gaga és a 2014-es St. Vincent-album egyik fő inspirációs forrásaként is nyomot hagyott az elmúlt két évtized vizuális kultúrájában – David Bowie áldásával és fő producerével, Tony Viscontival (és zenészei közt Bowie kopasz fekete basszusgitáros-vokalistanőjével, Gail Ann Dorsey-val) vette fel első albumát, melyről a David LaChapelle-lel forgatott 2014-es Evening In Space űrszex-fantasy videó és egy sor idei klipdal után most már az összes számot hallhatjuk a május 27-re kiírt megjelenés előtt.

Elég nagy bátorság kell ahhoz, hogy valaki 48 évesen álljon elő első pop-rock albumával, de Daphne Guinnessnek sosem kellett a szomszédba mennie merészségért. A tizenévesen operaénekesnőnek készülő, ám korai házassága és családanyai feladatai miatt a zenéhez csak 2011-ben visszakanyarodó extravagáns úrnő egy Bob Dylan-feldolgozástól elrugaszkodva kezdett el saját számokat írni az ír producer Pat Donne zeneszerzői támogatásával, de Viscontival rögzített klasszikus és glam-rock hangzású albuma kapcsán a legnagyobb kedvencei, Jim Morrison és David Bowie (meg az ő köréből Marc Bolan, Lou Reed és Iggy Pop) mellett Wagner és Bach nevét is ugyanúgy említi sorvezetőként, miközben teátrális előadásmódjáról a germán Nico, a Jefferson Airplane-díva Grace Slick vagy Grace Jones is eszünkbe juthat.

daphne-rocking2

Ami sötét hangulatokat illeti, már azt a kiindulópontnak bizonyuló Dylan-feldolgozástervet is elhunyt fivére emlékének szánta, de az Optimist In Black címet kapó album a legjobb barátai – McQueen és Isabella Blow stylist/magazinszerkesztő – öngyilkossága utáni depressziós időszakra is visszatekint.

daphne-darkstreet

a május 27-én piacra kerülő Optimist In Black album itt már megjelenés előtt végighallgatható:

daphne-optimist

daphe-album-vinyl

.
az album négy klipje közül itt van mutatóba kettő: az idén januárból való The Long Now. . .

. . . és a 2014-es Evening In Space fantasztikus űrszex Bowie-tripje David LaChapelle rendezésében:

.
a divatfotós Nick Knight által forgatott és William Shakespeare halálának 400. évfordulójához igazítva közzétett videó A vihar című színdarab nyomán, csakhogy itt Daphne látható az öreg Prospero szerepében:

daphne-rocking

.
Daphne Guinness 2015 novemberében az új albumán dolgozó Lady Gagával megy épp stúdióba:

gaga-daphne-git

Lana Del Rey szereplése apja, a zongorista Rob Grant első lemezén
jún. 9., 9:16
PJ Harvey: I Inside The Old I Dying – újabb klipdal az új albumról
jún. 7., 14:18
Peter Gabriel – dalok a két évtized után érkező i/o albumról, Brian Eno közreműködésével
jún. 5., 5:16
Thom Yorke a brit zeneszerző-producer Clark új Sus Dog albumán – a Budapest Art Orchestra kíséretével
máj. 26., 18:47