A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Dark Mark vs. Skeleton Joe: No Justice – Mark Lanegan és Joe Cardamone duóalbumáról

2021. augusztus 28., 9:54

Az egykori Screaming Trees-/Queens Of The Stone Age-énekes Mark Lanegan már 2012-ben is használta a Dark Mark álnevet egy karácsonyi EP-n (Dark Mark Does Christmas), majd 2019-ben az olasz elektronikus producer Not Wavinggel közös Downwelling duólemezen is ekképpen szerepelt, ahogy az elmúlt egy évben a feleségével közös Black Phoebe EP-n, az albummá bővített Dark Mark Does Christmas 2020 kiadványon és az Icarus Line-frontember Joe Cardamone-nal alapított Dark Mark vs. Skeleton Joe projekt debütáló Dark Mark Theme/Skeleton Joe Manifesto kislemezén is. Ez utóbbi duójával most egy teljes albumot is bejelentett.

„A projektünk neve azért Dark Mark kontra Skeleton Joe, mert mindketten magunkra öltöttük ezeket az alteregókat az évek során. Az anyaghoz, amit együtt akartunk csinálni, jól illett az az elgondolás, hogy ezek a karaktereink itt olyanok, mintha most számkivetettek lennénk a saját kreatív énünk számára is” – mondja a hardcore punk múltú Cardamone a szintetizátoros-elektronikus alapú duóprojektről, és Lanegan is így vélekedik: „Ez attól érdekessé számomra, hogy nem hasonlít semmire, amit bármelyikünk is csinált korábban. Ha valaki már annyi mindenben benne volt, mint Joe és én, folyamatosan keresnünk kell a korábbiaktól eltérő és kihívást jelentő dolgokat, hogy el tudjuk kötelezni magunkat.”

Az október 15-re bejelentett 15 számos címnélküli Dark Mark vs. Skeleton Joe-debütalbumot (melyre a júniusban megjelent programadó Dark Mark Theme/Skeleton Joe Manifesto kislemez két dala nem került át) Joe Cardamone elmondása szerint kettősség jellemzi: „Úgy gondolom, hogy a death disco címke, ami ránk aggattak, lefedi az anyag bizonyos részeit, de a lemeznek csak a fele mozog ezen a területen. Sok olyan szám is van rajta, ami nosztalgikus ambient. Mindig azt gondoltam, hogy ez az album nappali/éjszakai módban működik. A kemény dalok akkorra valók, amikor a nap már lement, az ütőhangszerek nélküli számok pedig a csapatás utáni másnapra.”

A horrortémákban gazdag DMvSJ-nagylemezről elsőként az éjszakai blokkba tartozó No Justice című táncos indusztriál-goth duettet hallhatjuk, melyről eszünkbe juthat az Iggy Pop/David Bowie páros Nightclubbing periódusa a hetvenes évek második feléből.

.
a duóalbum borítója és számlistája:

Dark Mark vs. Skeleton Joe: Dark Mark vs. Skeleton Joe (2021)

1. Livin Dead
2. No Justice
3. Lost Animals
4. Hiraeth
5. Lay Me Down
6. No Way Out
7. Turning In Reverse
8. Burned
9. Crime
10. Sanctified
11. Traction
12. Red Morning Sun
13. Cold Summer
14. Sunday Night 230 AM
15. Basement Door

.
Mark Lanegan egy ritka élő produkciója Dark Mark név alatt, egy 2019-es berlini live session a Not Waving & Dark Mark duóprojekttel:

Heartworms: A Comforting Notion – a brit gitáros-énekesnő első EP-je videoklipekkel
márc. 27., 7:58
The National: Eucalyptus – videoklip az új First Two Pages Of Frankenstein albumhoz
márc. 22., 18:29
Björk és Shygirl egymás dalait dolgozták át közös duettekké
márc. 22., 5:55
Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra: Racing The Storm – album a budapesti koncert elé
márc. 17., 6:59