A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Dave Grohl és Greg Kurstin idei hanuka-feldolgozásai: Ramones, Lisa Loeb és sokan mások

2021. november 30., 3:34

A Foo Fighters legutóbbi Concrete And Gold és Medicine At Midnight sorlemezeinek sztárproducere, az új Adele-sikeralbum felét társszerzőként is jegyző Greg Kurstin az elmúlt egy évben sok feldolgozásnál is segédkezett Dave Grohlnak: a Bee Gees-diszkóslágerekre épülő Hail Satin című Dee Gees-poénlemez és a 15 éves Violet Grohl által énekelt Nausea című X-átirat mellett tavaly decemberben The Hanukkah Sessions cím alatt híres zsidó zenészek szerzeményeit játszották együtt (Beastie Boys, Elastica, Mountain, The Knack, The Velvet Underground, Bob Dylan, Drake, Peaches), és most idén is folytatják ezt a sorozatot.

Grohl az elmúlt években többször is dobolt Kurstin saját együttesének, az Inara George énekesnővel alapított The Bird And The Bee-nek a produkcióiban, legutóbb tavaly év végén egy karácsonyi sztenderd előadásában (Little Drummer Boy) – aztán a zsidó származású billentyűs-gitáros-producer még hanuka alkalmából is összehozott egy feldolgozásprojektet a dobos-gitáros-énekessel. Alkalmi duójukkal az ünnephez igazodva nyolc napon át nyolc átiratot mutattak be, és a tavalyi széria sikerén felbuzdulva most 2021-ben is összeválogattak nyolc újabb híres dalt zsidó szerzőktől.

Greg Kurstin és Dave Grohl az első éjszakán a texasi dalszerző-gitáros-énekesnő Lisa Loeb 1994-es első kislemezének, a Nyakunkon az élet című sikerfilm betétdalaként listavezető slágerré lett Stay-nek az átdolgozásával nyitottak, a szomorú szakítós szám finom folk-popját brutális metálbetétekkel megspékelve – miközben videójukban a szakállas Foo Fighters-főnök női ruhában és szemüvegben idézte meg az Ethan Hawke által rendezett eredeti klipet.

A második napra a Ramones 1976-os legelső kislemezdalát, az Erdélyi Tamás (Tommy Ramone) által írt Blitzkrieg Bopot választották.

A cikk a következő egy héten át minden éjszaka frissül és bővül a naponta érkező új feldolgozásokkal.

FRISSÍTÉS: a harmadik éjszakán az amerikai varietéénekes Barry Manilow (polgári nevén: Barry Alan Pincus, 1943) egzotikus diszkóslágere, az 1978-as Copacabana kapott elegáns átiratot Grohléktól!

FRISSÍTÉS 2:  Dave és Greg a negyedik éjszakán David Lee Roth 1983-as Van Halen-slágerét, a Jumpot adták elő, amit már egy 2019-es The Bird And The Bee-koncerten is átdolgoztak együtt, bár ott a vendégdobos Grohl a John Lennon-féle Imagine dallamára énekelte rá Roth szövegét!

FRISSÍTÉS 3: az ötödik napon Amy Winehouse 2003-ból való Take The Box című dala következett, melyet vendégként Violet Grohl énekelt!

FRISSÍTÉS 4: a hatodik éjszakán a zongorista-énekes Billy Joel 1978-as Big Shot című sikerszámát hallhattuk Greg Kurstinéktől!

FRISSÍTÉS 5: a hetedik napon a Clash egy 1979-es dalának, a gitáros Mick Jones által írt és énekelt Train In Vainnek az átiratát mutatták be!

FRISSÍTÉS 6: Grohlék a nyolcadik éjszakán a KISS együttes Rock And Roll All Nite című 1975-ös számával zárták feldolgozássorozatukat!

.
ráadásként itt van még novemberből egy Dave Grohl által rendezett lüke Foo Fighters-klip a Love Dies Young című dalhoz a komikus-színész Jason Sudeikis szereplésével és egy plakát a zenekar Studio 666 című horrorvígjátékához, mely 2022 februárjában kerül az amerikai mozikba BJ McDonnell rendezésében:

FRISSÍTÉS 7: Dave Grohl a hanuka-feldolgozássorozat záró hétvégéjén a Studio 666 első mozielőzetes-beharangozóját is közzétette!

FRISSÍTÉS 8: január első felében a teljes kétperces mozielőzetes is megérkezett!

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39