A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Dave Grohl és Greg Kurstin 2022-es The Hanukkah Sessions feldolgozássorozata

2022. december 19., 5:59

Dave GrohlFoo Fighters legutóbbi Concrete And Gold, Medicine At Midnight és Hail Satin lemezeinek producerével, a billentyűs-gitáros Greg Kurstinnel 2020 végén nemcsak egy karácsonyi sztenderdet dolgozott fel (Little Drummer Boy), de a hanuka nyolc napjához igazítva híres zsidó zenészek szerzeményeire épülő The Hanukkah Sessions projektjüket is elindították egy sor Beastie Boys-, Elastica-, Mountain-, The Knack-, The Velvet Underground-, Bob Dylan-, Drake- és Peaches-átirattal, majd 2021 decemberében nyolc további feldolgozást is közzétettek Ramones-, KISS-, Van Halen-, The Clash-, Amy Winehouse-, Lisa Loeb-, Barry Manilow- és Billy Joel-dalokból. Most 2022 végén egy újabb sorozatot is felvettek.

A katolikus iskolába járt Dave Grohl és a zsidó származású Greg Kurstin a hanuka-duóprojektjük eddigi stúdiófelvételei után az idei feldolgozásadagjukat élőben rögzítették december 5-én a Los Angeles-i kis Largo klub 250 fős közönsége előtt, az antiszemitizmus ellen küzdő Anti-Defamation League javára szervezett jótékonysági koncerten, kiegészülve egy fúvósszekcióval, a már tavalyi The Hanukkah Sessionsnél is segédkező 16 éves Violet Grohllal, Krustin saját The Bird And The Bee együtteséből Inara George énekesnővel és néhány további sztárvendéggel: P!nk és Beck egy-egy saját slágerüket hozták, Karen O egy dalt saját Yeah Yeah Yeahs triójától (melyben a dobos Brian Chase zsidó), Jack Black pedig egy Rush-klasszikust énekelt (a kanadai prog-rock zenekar frontemberének, Geddy Lee-nek a szülei Lengyelországból kivándorolt holokauszttúlélők voltak). A nyolcszámos főblokkban Randy Newman, Janis Ian és a Graham Gouldman vezette brit 10cc egy-egy dala is szerepelt, a ráadás pedig a már David Lee Roth által is feldolgozott Just A Gigolo/I Ain’t Got Nobody dalpár volt a Jack Black-féle Tenacious D duó másik tagjával, Kyle Gass-szel – lásd a fellépőkről Ty Ross fotográfus alábbi Instagram-képgalériáját!

View this post on Instagram

A post shared by Largo (@largolosangeles)

A nyitódal a nagyrészt zsidó zenészekből alakult Blood, Sweat & Tears amerikai dzsessz-rock együttes 1968-as Spinning Wheel slágere volt, melyet az est szervezője, a filmrendező Judd Apatow (40 éves szűz, Felkoppintva, 40 és annyi, Kész katasztrófa, Staten Island királya, A buborék) énekelt, amint az itt a ma közzétett első videón is látható és hallható. (Ez a cikk a következő egy héten át minden éjszaka frissül és bővül a naponta érkező új feldolgozásokkal.)

FRISSÍTÉS: másodiknak P!nk és az ő 2001-es Get The Party Started slágere következett, melynek előadásába Jack Black is beszállt kicsit!

FRISSÍTÉS 2: az ünnep harmadik éjszakáján a brit 10 cc együttes 1976-es The Things We Do For Love sikerdalának feldolgozását tették közzé a Tenacious D duó háttérvokáljával kísért The Bird And The Bee-énekesnő Inara George előadásában!

FRISSÍTÉS 3: a negyedik az amerikai dalszerző-énekesnő Janis Ian 1975-ös At Seventeen balladája volt a 17. életévében járó Violet Grohltól!

FRISSÍTÉS 4: ötödik számnak Beck a 2005-ös E-Pro sikerdalát hozta, amihez Inara George is visszatért a színpadra vokálozni (ezt a számot Grohl és Beck már egy 2018-as Los Angeles County Museum Of Art-gálaesten is játszották együtt)!

FRISSÍTÉS: 5: a hatodik éjszakára maradt a Heads Will Roll című 2009-es Yeah Yeah Yeahs-dal az együttes énekenőjével, Karen O-val!

FRISSÍTÉS: 6: a hetedik a kanadai Rush együttes The Spirit Of Radio című 1980-as sikerdala volt Jack Black monumentális előadásában!

FRISSÍTÉS: 7: a nyolcadik dal zárásként az I Love L.A. című 1983-as Randy Newman-szerzemény volt, amit maga Dave Grohl énekelt!

.
a koncerten elhangzott dalok:

Spinning Wheel (Blood, Sweat & Tears-feldolgozás) – vendég: Judd Apatow
Get The Party Started (P!nk-feldolgozás) – vendég: P!nk
The Things We Do For Love (10cc-feldolgozás) – vendég: Inara George
At Seventeen (Janis Ian-feldolgozás) – vendég: Violet Grohl
E-Pro (Beck-feldolgozás) – vendég: Beck
Heads Will Roll (Yeah Yeah Yeahs-feldolgozás) – vendég: Karen O
The Spirit Of Radio (Rush-feldolgozás) – vendég: Jack Black
We Love L.A (Randy Newman-feldolgozás)
+
Just A Gigolo / I Ain’t Got Nobody (Louis Prima-feldolgozás David Lee Roth stílusában) – vendég: Kyle Gass

.
ráadásként itt van Dave Grohl másik idei nyolcszámos anyaga márciusból, a Studio 666 horrorvígjáték Dream Widow nevű fiktív kilencvenes évekbeli metálzenekarának lemeze, ahol a dobokon, basszuson és gitárokon játszó Foo Fighters-énekesnek társszerzőként és szólógitárosként a Fireball Ministry-frontember James Rota volt a segédje:

1. Encino
2. Cold
3. March Of The Insane
4. The Sweet Abyss
5. Angel With Severed Wings
6. Come All Ye Unfaithful
7. Becoming
8. Lacrimus Dei Ebrius

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39