A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Dave Harrington Group – a Darkside gitárosa újra Nicolas Jaarral dolgozik

2016. március 8., 13:41

A chilei-amerikai DJ-producer Nicolas Jaar tavaly egy EP-sorozattal (Nymphs II, Nymphs III, Nymphs IV), egy Florence + The Machine-remixszel és filmzenei munkákkal (a Pomegranates mellett a cannes-i Arany Pálma-díjas Dheepan aláfestő zenéjével is) jelentkezett, továbbá Other People nevű saját lemezcégénél egy magyar anyagot is kiadott (12z: The Free Fall Inspirations). Jövő hónapban Dave Harringtonnal, a 2011–2014 közt működő – és utolsó turnéján a Szigetre is eljutó – Darkside nevű duójának gitáros tagjával jelentet meg új albumot: a Dave Harrington Groupban nemcsak társproducerként érintett, de zenészként is besegít (ő a másik fehér tornacipős a képen).

Az impozáns fenti teljes társaság (balról jobbra: Ben Lieberman, Tlacael Esparza, Cale Parks, Will Epstein, Morgan Z, Dave Harrington, Jordan Goldstein, Nate Sloan, Andrew Fox, Dr. Kevin Patton, Nicolas Jaar és Samer Ghadry) persze nem szerepel folyton egyszerre az április 15-én megjelenő Become Alive című nagylemezen: az 1986-os születésű multiinstrumentalista – eleinte dzsesszbőgősnek indult, de a gitározás mellett billentyűkön is kompetens és az elektronikába is beletanuló – Harrington néhol csak egy vagy két zenésztárssal, néhol meg egyszerre tízzel is dolgozott azokon a számokon, melyekből első saját neve alatt jegyzett albuma összeállt (korábban már volt The Last Days Of Lucidity néven egy 2009-es szólóprojekt-lemezanyaga, majd 2014-ben Before This There Was One Heart But A Thousand Thoughts címmel egy Dave Harrington-EP is megjelent Jaar kiadójánál).

darkside

A Darkside-nál kevésbé elektronikus, inkább dzsesszes textúrájú, improvizációkból és azok felvételeinek, részleteinek utólag átstrukturálásából született Dave Harrington Group-albumról, a Become Alive-ról itt a múlt héten bemutatott tízperces címadó szám . . .

. . . és a tegnap közzétett első videó, melyen a gitáros Harrington és a dobos Samer Ghadry mellett három billentyűs, Nate Sloan, az énekhangjával is beszálló Andrew Fox és a szopránszaxofont is fújó Will Epstein látható a lemezt nyitó – szintén tízperces – White Heat című kompozíció előadásával:

.
összevetésként itt van Dave Harringtontól és Nicolas Jaartól egy teljes Darkside-koncert a 2014-es horvátországi Dimensions Festivalról, egy héttel a Sziget-fellépés után:


.

az áprilisban megjelenő album számlistája:

Dave Harrington Group: Become Alive (2016)

01 White Heat
02 Slides
03 The Prophet
04 Cities Of The Red Night
05 Steels
06 Become Alive
07 Spectrum
08 All I Can Do

Elvis Costello & Iggy Pop: No Flag (en français) – francia nyelvű közös szám
dec. 3., 19:43
Deftones: Teenager (Robert Smith Remix) – a Cure-főnök a Black Stallion remixalbumon
dec. 3., 12:19
Thom Yorke, Burial & Four Tet: Her Revolution/His Rope – újabb kétszámos maxi egy évtized után
dec. 2., 17:58
Texas & Wu-Tang Clan: Hi – a skót zenekar és az amerikai rapperek új kollaborációja 22 év után
dec. 2., 5:28