A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

David Bowie-hasonmás a Starmans koncertjén

KK
2015. december 6., 12:06

A tribute koncertek olyanok, mint azok a próbálkozások, amikor az ember szexszel próbálja meg helyettesíteni a szerelmet, melynek ugyan jelentős része az előbbi, de azért a kettő nem teljesen ugyanaz. Ezért van az, hogy a David Bowie-t megidéző Starmans koncertek után az ember úgy érzi magát, mint akit egyszerűen megbasztak.

Persze az is lehet nagyon jó, ha közben David Bowie dalok szólnak, ezért is teszi ki magát az ember az élménynek újra és újra, holott a műsor ritkán és kicsit szokott csak változni, azaz: hakni mostmár, akármi is volt az eredeti koncepció. Mindenesetre tudjuk, mire számítsunk.

FullSizeRender

Most azonban egy teljesen más, és egyben abszurd helyzet állt elő a Starmans koncertjén. Egyszercsak megjelent ugyanis egy Bowie-hasonmás a színpadon. Miután a kötelező első slágerek lementek, amelyek már úgy is kicsit unalmasak, hogy Bakó Balázs (Supersonic) egyre jobban tud énekelni, Minda Endréről (Hangmás) a China Girl előadásának kapcsán pedig felmerült a gondolat, hogy öreg korára Iggy Pop lesz belőle, és inkább középkori filozófust olvastam a telefonomon, minthogy odanézzek, na akkor, megjelent a maga David Bowie. Najó, majdnem.

Erről persze nem volt szó a koncert előtt, és mivel Ponikló Imre (Amber Smith) ezúttal furcsa és egyben zavaró módon hiányzott az előadók közül, egy kedves kolléga, aki egyszersmind Bowie-rajongó is, felvetette, hogy az Imre maszkírozta Bowie-vá magát. Az egyszeri Starmans látogató persze nem hagyja annyiban, a szünetben beront a backstage-be és megnézi, hogy megbizonyosodjon róla, hogy nem dől be egy ilyen trükknek. És nem, ennek nem: ez a Bowie egy kanadai, akit Donnak hívnak. Azt állítja magáról, hogy kém. Azt mindig is tudtuk, hogy a kémkedés nem egy egyszerű szakma, úgyhogy nyilván van olyan megbízó szervezet a világon, aki azt tartja helyesnek, hogy az alkalmazottja Bowie-imposztorként kémkedjen Kelet-európában turnézgatva, ki tudja mi után.

Bowie hasonmás

Mindenesetre énekelt. Legalábbis először úgy tűnt, hogy azt teszi, mert a Young Americanst hibátlanul lenyomta, sőt a hangszíne hasonlít ahhoz, amit vár az ember. Aztán Varga Zsuzsa elénekelte a Boys Keep Swinging-t, Frenk Szokás szerint nyersen és riszálva a Fame-et, Bowie pedig eltűnt. De az is lehet, hogy ott volt. Minden esetre nem énekelt. Elkezdtem figyelni, hogy mi történik. A Little Wondert Bakó Balázs vitte el, Bowie-imposztor csak három sort vokálozott. A Heroes közben már szinte azt sem. Csak egy kellék volt; de olyan borzalmasan megtévesztő, hogy majdnem szerelmes lettem, pedig valójában nagyon profi módon, de mégiscsak csúnyán megbasztak.

Szerző: KK