A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

David Bowie híres kollégák hangját utánozza, Iggy Poptól Lou Reeden és Bruce Springsteenen át Tom Waitsig

2016. január 23., 10:28

Azzal egy időben, hogy Iggy Pop bejelentette új albumát, melyen – Arctic Monkeys– és Queens Of The Stone Age-tagok kíséretében – 1977-es lemezeinek David Bowie-s hangzását idézi meg, előkerült egy archív stúdiófelvétel, ahol Bowie utánozza Iggy Popot… meg Lou Reedet, Tom Waitset, Bruce Springsteent és további híres énekes kollégákat. A vicces kordokumentum az Abszolút kezdők című Julien Temple-film betétdalainak rögzítése közben, 1985 augusztusában került szalagra, és a hangmérnök-producer Mark Saunders őrizte meg az utókornak.

Saunders – aki a nyolcvanas évek végétől kezdve olyan előadókkal is dolgozott, mint Neneh Cherry, az Erasure, a Depeche Mode, a Mission, a Texas, a Sugarcubes, a Cure vagy Tricky – 1985 nyarán még a Clive Langer/Alan Winstanley producerduó (Madness, Dexy’s Midnight Runners, Lloyd Cole & The Commotions, Elvis Costello stb.) asszisztense volt, az Abszolút kezdők mozifilm betétdalainak felvételeinél találkozott David Bowie-val a londoni West Side stúdióban, és első hivatalos hangmérnöki munkáját akkor kapta, mikor egy júniusi napon – miután épp az Absolute Beginners című dal zenei alapjait rögzítették – Mick Jagger is felbukkant a stúdióban és Bowie-val elkészítették a Dancing In The Street című Martha And The Vandellas-feldolgozást (aminek a videóját aznap éjjel forgatták le, és július 13-án a Live Aid szuperkoncert alatt mutatták be).

bowie-jagger-ff

Bowie 1985. augusztus 18-án énekelte fel az Absolute Beginners végleges vokálját, és a jól végzett munka után még viccből elkezdett azzal szórakozni, hogy híres kollégák hangját utánozva énekelt rá a dal alapjaira – kezdve Bruce Springstennel, akinek stílusában rögtönzött is egy pársoros dalszöveget („When the fire broke out on the Rio Grande / put my foot to the board and she ate up the sand… „). Saunders sejtette, hogy ezt a hülyéskedést úgyis letörlik majd a szalagról, ezért gyorsan készített magának egy másolatot magnókazettára. Íme a három évtizeden át megőrzött felvétel:

0:00 Bruce Springsteen
0:50 ez Bob Dylanként kezdődik, de idővel inkább Marc Bolan (T. Rex) lesz
1:40 Tom Waits
2:30 Lou Reed
3:20 Anthony Newley (az 1967-es első albumát Bowie az ő music hall stílusában készítette)
4:15 Iggy Pop
5:15 ez talán Neil Young akart lenni, de inkább Tom Petty lett

.
az 1986 márciusában megjelent Absolute Beginners filmbetétdal Julien Temple által rendezett klipje. . .

. . . és a film előzetese:

.
ráadásként álljon itt a Bowie & Jagger-féle 1985-ös Dancing In The Street feldolgozás is a David Mallet rendezte klippel együtt:

.
a felvételek története a hangmérnök-producer Mark Saunders blogján olvasható:
http://marksaunders.com.hostbaby.com/blog/david_bowie_impersonates…./

marksaunders

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39